Odbrana ratnog zločinca Saljiha Mustafe traži poništavanje kazne

Mustafa je osuđen na 26 godina robije za ratni zločin na KiM protiv nealbanskog stanovništva

14.02.2023. 16:55
  • Podeli:
salih mustafa profimedia-0632515163-63ebaebed16a7.webp Foto: Profimedia

U najavi žalbe drugostepenom sudu, odbrana Saljiha Mustafe, osuđenog i Hagu za ratne zločine, tražila je poništavanje kazne i zamenu oslobađajućom presudom, ponavljanje suđenja ili smanjenje kazne.

Specijalizovano veće suda u Hagu je 16. decembra prošle godine Mustafu proglasilo krivim za ratne zločine i osudilo ga na 26 godina zatvora, prenosi portal Reporteri.

Između ostalog, odbrana tvrdi da je u pogledu kaznene politike primenjene u ovom predmetu, Veće direktno previdelo primenu principa "leks mitior", jednog od ključnih u krivičnom pravu, prema kojem, ako dođe do izmena zakona u periodu od zločina do izricanja presude, primenjuje se blaža zakonska verzija.

Odbrana smatra da prvostepeni sud nije primenio i/ili je pogrešno primenio načelo "leks mitior", čime su povređena prava osuđenog.

Saljih Mustafa je bio optužen za različite oblike krivične odgovornosti: za proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubijanje i ratne zločine počinjene u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, ili u vezi sa tim sukobom.

Predžalbena konferencija zakazana je za 16. februar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()