OEBS objavio predlog plana u devet tačaka za deeskalaciju situacije na KiM

Zahteva se povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije

03.06.2023. 17:10
  • Podeli:
osce profimedia-0622039280-647b570c56248.webp Foto: Profimedia

Predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas predlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije u kojem se, između ostalog, traži da gradonačelnici na severu KiM podnesu ostavke na leto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine.

Pored toga, zahteva se povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

U predlogu OEBS-a, koji je Osmani objavio na Tviteru, navodi se da tzv. Kosovo i Srbija treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da regularna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEKS-a treba da brine o bezbednosti na terenu.

U jednoj od tačaka se traži otkazivanje protesta i vraćanje opštinskih funkcija, čime bi se, kako je naveo Osmani, nastavio normalan život, a službenicima bi bio omogućen pristup opštinskim zgradama.

U sedmoj tački se navodi da OEBS podržava izborni proces, kao i jačanje poverenja među zajednicima, a u osmoj da u proces pomirenja treba uključiti mlade.

U poslednoj, devetoj tački, ističe se da OEBS podržava dobronamernu primenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()