Ohrabrenje iz EU: Novi izbori na severu Kosmeta trebalo bi da budu održani što pre

Evropska unija poziva kosovske vlasti da obezbede nesmetan nastavak procesa

25.01.2024. 18:47
  • Podeli:
Tan2024-01-1506021481_1 evropska unija AP PhotoJean-Francois Badias-65a8e1d392cf0.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da bi novi lokalni izbori na severu Kosova i Metohije trebalo da budu održani što je pre moguće i kao pozitivno ocenio to što je taj proces započeo prikupljanjem potpisa za smenu gradonačelnika opština na severu Pokrajine.

"EU pozitivno primećuje da je proces započeo pošto su kosovski Srbi prikupili potpise za početak procesa opoziva gradonačelnika, u skladu sa Administrativnim uputstvom. EU poziva kosovske vlasti da obezbede nesmetan nastavak procesa", rekao je Stano za Tanjug.

On je podsetio da je EU više puta isticala, pored ostalog i u decembarskim zaključcima Saveta, da su normalizacija odnosa i sprovođenje obaveza iz dijaloga suštinski uslovi na evropskom putu i ​​Beograda i Prištine.

Stano je upozorio da obe strane rizikuju da izgube važne prilike ako izostane napredak.

"Neće biti evropske budućnosti bez ispunjavanja preuzetih obaveza. Za Kosovo, ovo uključuje napredak u formiranju Zajednice srpskih opština, kao i ispunjavanje drugih obaveza", naglasio je Stano.

Kako je naveo, i Srbija "ima mnogo preostalih obaveza koje treba da ispuni".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()