Orban: Bezbednost Evrope zavisi od Srbije

Trilateralna saradnja i borba protiv ilegalnih migracija bi bila mnogo lakša i uspešnija da je Srbija punopravna članica EU, a Mađarska će nastojati da joj se to što pre omogući'

16.11.2022. 18:02
  • Podeli:

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da, ukoliko se gleda iz njegove zemlje, bezbednost Evrope, kada je reč o migracijama, zavisi od Srbije. On kaže da ukoliko Srbija brani svoje granice, brani i Mađarsku i ostatak kontinenta.

Orban je, na kraju drugog trilateralnog samita Mađarske, Srbije i Austrije u Beogradu, kazao da bi trilateralna saradnja i borba protiv ilegalnih migracija bila mnogo lakša i uspešnija da je Srbija članica EU, kao i da Mađarska nastoji da se Srbiji što pre omogući punopravno članstvo u EU.

"Dok se to ne desi moraćemo granicu odbrane da spustimo što južnije. Mađarska će obezbediti ljudstvo i opremu", rekao je Orban ističući da je Mađarska od 2015. potrošila 1,6 milijardi evra za zaštitu granice, a od Brisela je dobila 1,2 odsto tog iznosa.

Orban je posebno zahvalio Srbiji za borbu protiv ilegalnih migracija. A kada je reč o migraciji u Mađarskoj, Orban kaže da su ove godine sprečili 250.000 ilegalnih prelazaka u njihovu zemlju.

"To znači da ih ima sve više, sve su agresivniji, krijumčari imaju oružje, ne samo da ga poseduju, već i koriste protiv službenika granične policije. Situacija je teška i današnji susret je važan ne samo za Mađarsku, već za ceo Balkan jer od migracije pati ceo Balkan", rekao je Orban.

Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji jer je pod pritiskom sa dve strane – sa jedne strane je Ukrajina u kojoj se vodi rat i odakle postoji određeni pritisak, a sa druge su migrant koji dolaze iz Srbije, rekao je mađarski premijer.

'Nema mesta za migrante koji koriste silu'

Austrijski kancelar Karl Nehamer smatra da je danas apsolutno neprihvatljivo to što pojedini migranti pokušavaju silom da uđu u druge zemlje i što su spremni da povrede policajce, te da njima nije mesto ni u Austriji, Mađarskoj ili Srbiji.

Odgovarajući na pitanje novinara o sprečavanju ilegalnih migracija u Beogradu, Nehamer je rekao da se na granici Srbije i Mađarske videlo da postoje migranti koji su spremni da upotrebe oružje protiv policajaca i da ih povrede u pokušaju da pređu granicu na silu.

Austrijski kancelar je podsetio da smo slične scene gledali i na drugim granicama, pre svega između Turske i Grčke, Poljske i Belorusije.

"To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i mora se poslati jasan signal da migranti koji su nasilni nemaju mesta ovde. Ukoliko su uhapšeni, moraju što pre da se vrate u zemlje svog porekla", poručio je Nehamer.

On je istakao i da će tri zemlje, kroz neposrednu saradnju u sprečavanju ilegalnih migracija, ostvariti cilj da se migranti koji ne mogu da ostanu vrate u zemlje porekla.

"Moramo da budemo brži u tome u EU i to će nas koštati. Ali puno je bolje da se investira novac u zemlje porekla i to trajno. Da se investira u zemlje odakle ti ljudi dolaze i to pre nego što dođu na naše granice, uđu u naš sistem socijalne zaštite i tu počnu da budu opterećenje za naše društvo", naglasio je Nehamer.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()