O'Salivan: Razočarani smo što Srbija i Turska neće da uvedu sankcije Rusiji

Srbija i Turska još uvek odolevaju pritisku

23.10.2023. 18:45
  • Podeli:
eu evropski parlament profimedia-0758427366-640461000e016.webp Foto: Profimedia

EU je "veoma razočarana" što Srbija i Turska ne učestvuju u sankcijama Rusiji, ali razumije njihovu odluku, rekao je međunarodni specijalni izaslanik za primenu sankcija EU ambasador Dejvid O`Salivan.

"Očigledno imamo dve zemlje na toj listi zbog kojih smo veoma razočarani, a to su Srbija i Turska, jer su one vrste zemalja koje bi inače bile u skladu sa našom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, i zbog njihove odluke da se ne usklade, što mi razumemo, mislim, mi nismo glupi, ali žalimo zbog toga", rekao je O`Saliven danas tokom diskusije koju je vodio Atlantski savet.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. godine, EU je, zajedno sa SAD i drugim zemljama, uvela sankcije protiv Moskve, uključujući ograničenje cena nafte od 60 dolara, zaplenila i konfiskovala imovinu ruskih građana i uvela embargo na stotine proizvoda.

Istovremeno, Srbija i Turska odbile su da pokleknu pod pritiskom evropskih i američkih partnera i pridruže se sankcijama, navodeći kao razlog zaštitu nacionalnih interesa i želju da održe dobre odnose sa Moskvom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()