Osmani: Postupci kosovske policije su bili legitimni i u cilju zaštite svih građana

Današnju intervenciju kosovske policije na severu KiM prethodni su osudile SAD i EU, kao i albanski premijer Edi Rama

26.05.2023. 20:03
  • Podeli:
Vjosa Osmani_Foto Tanjug_Dopisnistvo KiM-63f38846a17a1.webp Foto: Tanjug / Dopisnistvo KiM

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani je izjavila da su postupci kosovske policije protiv "nelegalnih struktura Vučićevih kriminalnih grupa" legitimni, i da su bile u okviru "ispunjenja ustavnih dužnosti i zaštite svih građana, bez razlike".

Komentarišući to što su SAD osudile intervenciju kosovske policije na severu Kosova i Metohije, ona je rekla da su akcije bile u skladu sa ustavom tzv. Kosova, citirajući član tzv. ustava koji se na to odnosi.

"Suverenitet i teritorijalni integritet republike Kosovo su nepovredivi, neotuđivi i nedeljivi, i štite se svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. Postupci kosovske policije protiv nelegalniһ struktura Vučićeviһ kriminalniһ grupa su legitimni, u ispunjavanju njiһoviһ ustavniһ dužnosti i u zaštiti sviһ građana, bez razlike. Održivost, dugovečnost i uspeһ oviһ akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo jači!", napisala je ona na svom nalogu na Tviteru.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM. Akcije kosovske policije osudili su danas ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer i američki senator Kris Marfi.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih "opasnim i nepotrebnim".

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.

  • Podeli: