Ostaju principijelni: Španija saopštila da neće glasati za članstvo tzv. Kosova u EU

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je 15. decembra u Pragu podneo zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU, pošto je Češka do kraja godine predsedavajuća Savetom EU.

21.12.2022. 13:02
  • Podeli:
španijazastava_pixabay-1664390379987.webp Foto: Pixabay

Španija ne može da glasa za aplikaciju tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji jer ga ne priznaje, rečeno je za Kosovo onlajn iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

"Španija, kao i druge zemlje Evropske unije, nije promenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rešenje spora oko teritorije. Po logici nepriznavanja, Španija ne može da glasa za aplikaciju za članstvo u EU", navodi se u odgovoru pres službe Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je 15. decembra u Pragu podneo zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU, pošto je Češka do kraja godine predsedavajuća Savetom EU. 

Portparolka češkog predsedništva EU Eva Hrnčirova rekla je da će do kraja češkog predsedavanja EU, zemlje članice i institucije EU biti obaveštene o zahtevu Prištine za članstvo i da u poslednjim danima češkog predsedavanja EU neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru.

Podsetimo, španski premijer Pedro Sančez bio je krajem jula u zvaničnoj poseti Beograda kada je, nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, izjavio da Španija podržava Srbiju po pitanju Kosova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()