Otimanje, lažne optužbe, hapšenja: Jevtić objasnio kako Priština radi na raseljavanju Srba sa Kosmeta

Kako se bližimo izborima 9. februara sledeće godine, režim u Prištini će preduzimati sve radikalnije odluke, kaže jevtić

12.10.2024. 10:03
  • Podeli:
Dalibor Jevtić_gradonačelnik Štrpca_Foto Tanjug Rade Prelić-638cb3c375383.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić rekao je danas da aktuelni prištinski režim na čelu sa tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem vodi vrstu hibridnog rata i pokušaja pogroma Srba, odnosno njihovog raseljavanja sa prostora AP Kosova i Metohije - i to institucionalnom represijom. 

Nastavak institucionalnog nasilja i terora je osnova Kurtijeve politike, rekao je Jevtić za RTS, komentarišući to što je tzv. Agencija za privatizaciju u Prištini bez saglasnosti opštine Štrpce objavila poziv za davanje u zakup objekata na njenoj teritoriji, uključujući "Gradsku kafanu", hotel "Brezu" na Brezovici, "Partizanku" i "Ekspres restoran" u hotelu "Molika" na Ski-centru.

"Iako je opština Štrpce te objekte proglasila objektima od javnog značaja za lokalnu samoupravu, prištinski režim time pokušava ne samo da ugrozi javni interes u opštinama sa srpskom većinom, već i da objekte dodeli Albancima koji nisu iz ovih sredina kao bi se promenila struktura stanovništva", upozorio je Jevtić.

On je dodao da se slične stvari dešavaju i na severu AP KiM, kao i u opštini Gračanica, kojoj je tzv. kosovska vlada prosledila odluku o prisvajanju 13 hektara i 33 ara opštinske imovine u naselju Padalište, u cilju realizacije projekta izgradnje Kosovskog rezidencijalnog centra za autizam, Daunov sindrom i invalidnost za decu i starije osobe.

"Primarni cilj ovakvih odluka jeste destabilizacija situacije. Kako se bližimo izborima 9. februara sledeće godine, režim u Prištini će preduzimati sve radikalnije odluke, sa ciljem napada na srpski narod na ovim prostorima", ukazao je Jevtić.

Govoreći o planu za zatvaranje Centra za socijalni rad u Leposaviću, Jevtić je rekao da se "udara se na važnu instituciju u toj opštini, koja se brine o najugroženijima, te da je jasno šta je cilj Kurtijevog režima".

On je podsetio da je opština Štrpce 16. marta i 7. jula 2022. godine prva bila na udaru režima u Prištini i pripadnika tzv. kosovske specijalne policije.

"Situacija je ne samo opasna, već se svakodnevno suočavamo sa izazovima koje kreira Kurti. Nakon toga smo imali nekoliko sličnih akcija na severu KiM, kao i u opštini Gora. Sve to kreira tešku situaciju", upozorio je Jevtić.

Govoreći o ponašanju međunarodne zajednice, Jevtić je istakao da su Srbi u svakoj prilici ukazivali na probleme i pozivali na konkretnu akciju radi zaštite njihovih prava, ali da do sada nije bilo adekvatne reakcije, osim saopštenja i govora.

"Mi verujemo u Beograd, državu Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića, Kancelariju za KiM i u sve ono što rade da se spreči krajnji cilj Kurtija - da se svi Srbi rasele", naglasio je Jevtić.

On je izrazio uverenje da će neko konačno učiniti nešto u međunarodnoj zajednici, dodajući da Srbi ne odustaju od života na prostoru AP KiM.

"Bez obzira na sve probleme i izazove, mi ne odustajemo od borbe i ostaćemo na KiM. Oni koji zatvaraju srpske insititucije na KiM moraju da znaju da je svaki Srbin i Srpkinja predstavnik države Srbije i mi smo država Srbija. To smo rekli i u Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice. Naš najveći interes je da na ovim prostorima opstanemo, imamo mir i normalan život", istakao je Jevtić.

On je napomenuo da su Srbi na prostoru AP KiM od 1999. godine prolazili kroz različite izazove - pogrom, zločini, navodeći brojna mesta stradanja Srba, kao što su Goraždevac, Livadice, Cernica, te da se danas mnogi Srbi neosnovano hapse.

"Naročiti udari su na severu, kao i južno od Ibra, tamo gde su Srbi hteli da se vrate na svoja imanja", rekao je Jevtić.

Podsetio je da je Žarko Savić, koji se vratio na svoje imanje u selu Ljubožda, danas u pritvoru pod optužbom za ratni zločin.

"To je primer onoga što se koristi protiv povratka i opstanka Srba", zaključio je Jevtić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()