Ovo je tekst Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

U deklaraciji se govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244, ali se jasno govori i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između Srba i Albanaca

08.06.2024. 15:10
  • Podeli:
teskt deklaracije-6664582310a49.webp Foto: UNA

Na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske danas je jednoglasno usvojen Nacrt deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je da je to istorijski značajna odluka, i da su na tekst dokumenta ponosi svi. Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju. 

Deklaraciju su potpisali predsednik Srbije i predsednik Srpske, paredsednici, potpredsednici i članovi Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, predsednici, potpredsednici i narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, a uz blagoslov, molitveno i saborno učešće Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i srpski narod.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su u samoj Deklaraciji pažljivo birane reči, i da je govoreno o svemu.

Klikom na tekst koji sledi, pogledajte kako izgleda ceo dokument deklaracije koju će usvojiti Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske: 

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

U deklaraciji se govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244, ali se jasno govori i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između Srba i Albanaca i jer, kako je rekao predsednik Srbije, ne postoji drugo rešenje sem dijaloga i insistiranja na poštovanju Briselskog sporazuma i ispunjavanja obaveza o ZSO.

Srbija je, kako je dodao, uvažila neke zahteve RS, jer je važna sabornost.

"Uvažili smo zahteve RS jer je to naša obaveza, postoje tačke u kojima ja nisam bio sasvim upućen, ali sam prihvatio zajedno sa Anom (Brnabić) i Milošem (Vučevićem) i drugim članovima vlade, jer nismo mi ti koji će ljudima iz RS govoriti da bolje razumemo njihove probleme", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()