Patrijarh Porfirije posetio srpski narod u Orahovcu na KiM

Patrijarha su u Orahovcu dočekali episkop raško - prizrenski Teodosije i narod

04.01.2024. 12:17
  • Podeli:
patrijarh na kim x@eparhijakim-6596938dbc9dd.webp Foto: X@EparhijaKiM

Patrijarh SPC Porfirije posetio je danas srpski narod u Orahovcu i obišao radove na obnovi crkve Uspenja presvete Bogorodice.

Patrijarha su u Orahovcu dočekali episkop raško - prizrenski Teodosije i narod.

Među nekoliko stotina Srba bili su i mladi ljudi sa decom, kojima je patrijarh uručio zahvalnice i poklone.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice i plato ispred nje su središte života preostalog malobrojnog srpskog stanovništva, čiji se celokupan život odvija u enklavi od svega nekoliko ulica oko crk

Crkva u Orahovcu je izgrađena je 1859. godine, na temeljima starije bogomolje o kojoj postoji pisani trag još u 15. veku. 

Na ikonostasu je ikona Majke Božje sa Bogomladencem Isusom Hristom, za koju se veruje da ima čudotvornu i isceliteljsku moć. 

Patrijarh će posle Ohraovca obići i Srbe u Velikoj Hoči.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()