Patrijarh Porfirije posetio Visoke Dečane

Posle dočeka poglavara srpske pravoslavne crkve od strane dečanskog bratstva predvođenog arhimandritom Savom, patrijarh Porfirije se pomolio pred moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog

29.06.2023. 18:13
  • Podeli:
SPC (2)-649dad62d5fc0.webp Foto: SPC

Patrijarh Porfirije posetio je danas u manastir Visoke Dečane, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Posle dočeka poglavara srpske pravoslavne crkve od strane dečanskog bratstva predvođenog arhimandritom Savom, patrijarh Porfirije se pomolio pred moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog.

"Jevanđelje gospodnje kaže: "Ljubite jedni druge". To nam je ostavljeno kao zakon. To nam je ostavljeno kao pravilo života, kao putokaz i smernica. To nam je ostavljeno kao sam Život! Ljubite jedni druge! Ako želimo da razumemo reč Hristovu, da razumemo Jevanđelje Hristovo, pravdu Božju i da spoznamo da smo to što jesmo – to je upravo ovde na Кosovu i Metohiji. To je upravo Bogorodica Ljeviška, to su Visoki Dečani, to je Pećka Patrijaršija, to je Кosovo polje, to je Devič, to su mnoge svetinje kojom je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja. Ovde na ovom mestu, mi znamo ko smo i znamo šta smo. Ovde razumemo odakle dolazimo i šta nam je cilj postojanja. Ovde smo u svojoj kući", poručio je patrijarh Porfirije na Instagramu uz fotografije i video boravka na Kosovu.

U pratnji patrijarha su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()