Petković: Beograd uvek opredeljen za dijalog, problem je Priština koja ne ispunjava sporazume

Ponovo je navedeno da se 11 godina čeka na formiranje Zajednice srpskih opština

21.10.2024. 13:13
  • Podeli:
štand na sajmu knjiga kancelarije za kim, 21 okt 2024 - TANJUG TANJUG VIDEO (3)-6716364b5c376.webp Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Beograd uvek opredeljen za razgovor o rešavanju ključnih pitanja vezanih za opstanak srpskog naroda na KiM, ali da je Prištini problem da razgovara o ZSO i ispunjenju svih prethodno dogovorenih sporazuma. Petković je rekao ne može ništa da očekuje od predstojeće runde dijaloga u Briselu najavljene za 24. oktobar jer je, kaže, poučen iskustvom iz ranijih pregovora i sastanaka. 

''Beograd je uvek opredeljen da razgovara i odaziva se na svaki poziv specijalnog izaslnika Miroslava Lajčaka i da budemo u Briselu sa našim ekspertima. Nemamo nikakav problem da se sretnemo i da razgovaramo, problem je uvek da Priština sedne i razgovara sa Beogradom, da razgovara o ZSO i ispunjenju svih prethodno dogovorenih sporazuma koje smo potpisali'', rekao je Petković novinarima na Sajmu knjiga, gde je otvoren štand Kancelarije za KiM.

Podsetio je da se 11 godina čeka na formiranje ZSO i ukazao da sve što se dešava, uključujući represiju i eskalatorne poteze koje iz dana u dan sprovode Priština i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, ima za cilj da se protera srpski narod sa KiM. 

''Da smo imali formiranu ZSO, sada bi bila potpuno drugačija priča'', rekao je  Petković.

On je istakao da je odgovronost Prištini, ali i na Evropskoj uniji koja je, kaže, bila garant sprovođenja tog sporazuma.

''Uvek smo za to da pregovaramo, da budemo za briselskim stolom jer je to jedini način da sačuvamo mir i stabilnost koji su nam neophodni i preko potrebni  da se izborimo za bolje sutra i bolji položaj srpskog naroda na KiM'', rekao je Petković.

Naglasio je da Beograd uvek koristi razgovore da podseti i ukaže na to kakav je teror nad Srbima na delu, na zatvaranje srpskih institucija, na zabranu dinara i platnog prometa Srbije na prostoru KiM, hapšenja nevinih ljudi i na nelegalno prisustvo albanskih policajaca na severu AP KiM.

''Jednostavno da insistiramo na svim sporazumima koje smo dogovarali ovih 11 godina, jer je to jedini način za normalizaciju odnosa. Ako nema ZSO, o kakvoj onda normalizaciji odnosa možemo da govorimo, a mi želimo normalizaciju, jer želimo srpski narod na KiM, jer želimo mir, stabilnost'', naglasio je Petković.

Kako je rekao, Srbija mora da vodi računa o miru, stabilnosti, jer je to jedini način da se zemlja vodi napred.

''A kada imamo veći budžet, kada imamo i više fabrika i više radnih mesta, samim tim je veći budžet i veća izdvajanja za prostor KiM'', rekao je Petković.

Naveo  je da se  više od 15 odsto Srba već iselilo iz južne pokrajine zbog terora Aljbina Kurtija i naglasio da će država da se bori finansijskim, diplomatskim i političkim merama da sačuva ono što je naše i da obezbedi mogućnost za dalji nastavak dialoga jer, kako naglašava, jedino tako može da se reši pitanje KiM. 

''Za nas kompromis nije ružna reč,  nije zabranjena reč, ona je, nažalost, zabranjena u Prištini, jer ako hoćemo dogovor, moramo da se nađemo na pola puta.  A sa prištinske strane svaki put pred nastavak dijaloga sprovode eskalatorne poteze, želeći da skrenu temu sa onog što je obaveza Prištine. To će se nastaviti, jer su u Prištini svi nervozni, njima sledi izborna kampanja i antisrpska politika će se samo pojačavati'', rekao je Petković.

Ukazao je da Srbija mora da bude veoma mudra, ali i odlučna u nastojanju da odbrani i sačuva srpski narod na KiM.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()