Petković: Kurtijeve poruke alibi za nove akcije Prištine protiv Srba

Kurti: Pritisak Beograda na Srbe koji se integrišu na Kosovu, neprihvatljivae kampanje linča protiv mladih Srba koji su postali deo kosovske policije

26.07.2023. 15:33
  • Podeli:
Petar Petković direktor kancelarije za KIM foto TANJUG: VLADIMIR ŠPORČIĆ-64456d692d410.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Poruke Aljbina Kurtija da se pribojava nove eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije nisu ništa drugo do stvaranje alibija za nove jednostrane akcije Prištine, usmerene protiv srpskog naroda u pokrajini, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Odlično je svima poznato da jedini koji izaziva tenzije, sukobe i nasilne akcije na severu Kosova i Metohije jeste Aljbin Kurti, preko svojih parapolicijskih falangi i zato se njegove reči ne mogu protumačiti drugačije, nego kao nove zlokobne pretnje Srbima na severu KiM", naveo je Petković u saopštenju.

Zbog toga će, ističe on, za svaku eventualnu akciju protiv srpskog naroda na severu i mira na ovim prostorima, Kurti biti direktno odgovoran i ne vrede mu nikakvi pokušaji kriminalizacije miroljubivog srpskog naroda na severu KiM, niti medijski spinovi i zamene teza, kada se zna ko je izvor svih problema u pokrajini.

"Neka već jednom prestane da laže i obmanjuje, kada je i čitava međunarodna zajednica jasno označila Prištinu kao izvor nestabilnosti i jednostarnih akcija na terenu, kojima pokušava da sprovede svoju nasilnu okupaciju srpskih opština na severu", naglasio je Petković.

"Beograd i Srbi sa KiM niti kome prete, niti žele sukobe i konfrontacije. Samo žele da žive u miru, svoji na svome, sa svojim komšijama Albancima", poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kurti: Kampanja linča protiv Srba u kosovskoj policiji

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pozvao međunarodnu zajednicu da glasnije osudi "pritisak Beograda na Srbe koji se integrišu na Kosovu".

On je čestitao mladim policajcima iz nevećinskih zajednica koji su nedavno postali deo Kosovske policije, posebno 46 Srba, čiju hrabrost je pohvalio. Kako je rekao, neprihvatljive su kampanje linča protiv mladih srpskih policajaca koji su postali deo kosovske policije.

"Međunarodni faktor mora da osudi svaku kampanju linča, mora da bude glasan protiv kontinuiranih pritisaka Beograda protiv integracije Srba. Oni koji se integrišu žive bolje, to je činjenica. Oni koji se ne integrišu ostaju taoci politike Beograda", rekao je Kurti na konferenciji za medije.

Početkom ove nedelje rad su počela 72 nova policajca iz nevećinskih zajednica, od kojih je 46 je iz srpske zajednice, 16 iz bošnjačke, osam iz zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, kao i troje Turaka.

I ambasadori Nemačke i SAD u Prištini, kao i šef Euleksa, osudili su negativnu kampanju koja se vodi na društvenim mrežama protiv novih pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()