Petković: Napad na MTS na Kosovu - napad na prava Srba, nećemo to tolerisati

Ovde nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije, ističe direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

09.08.2023. 18:08
  • Podeli:
Petar Petković Tanjug Jadranka Ilić-6489cc66902a0.webp Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS doo na Кosovu, ćerke firme Telekoma, jer tu nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda.

"O najnovijem aktu samovolje Aljbina Кurtija i njegovih poslušnika, kao i o našim pozicijama ovim povodom, diplomatskim putem smo prvog dana obavestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Кvinte, zahtevajući hitnu reakciju, a naša država će, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa MTS-om i Telekomom Srbija i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu", poručio je Petković u saopštenju.

Istakao je da su kompaniji MTS na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke kosovske Agencije za registraciju poslovnih korisnika, te da Priština zbog svojih jednostranih akata može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija.

"I ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama Кurti je povukao prvi potez, i stoga će i odgovornost za sve posledice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu biti isključivo na njemu", ukazao je Petković.

Naveo je da je, u vreme kada je MTS doo regulisao svoje poslovanje na Кosovu, u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno sve bilo u redu, konstatujući da "kod Кurtija očigledno ništa nije u redu".  

Podseća da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na Кosovu regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Precizirao je da su Beograd i Priština 8. septembra 2013. godine postigli Aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, zaključke evropskog posrednika od 13. novembra 2016. godine i saopštenje koje je posrednik EU izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i dopuna zaključaka.

"Iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, i sve to hiroviti Aljbin Кurti ruši u napadu samovolje, kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje“, naznačio je Petković.

Primećuje i da je Priština, koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rada jednog poslovnog subjekta - da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Кosovu sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga.

"Кurti na ovaj način takođe, na najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni posrednici. Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu", upozorio je Petković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()