Petković otkrio zašto nije bilo trilaterale u Briselu: Potezi Besljimija ne doprinose deeskalaciji

Manir Prištine je da govori o deeskalaciji, ali da kada treba da se to sprovede neće trilateralu, kaže Petković

21.07.2023. 12:39
  • Podeli:
Petar Petković_Foto Tanjug Sava Radovanović-1669276970291.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je poslednji sastanak u Briselu apsolutno potvrdio da Priština nije spremna da ide u pravcu deeskalacije, kao i da je dolazak u Brisel za Prištinu samo predstava.

On je za TV Pink rekao da je manir Prištine da govori o deeskalaciji, ali da kada treba da se to sprovede neće trilateralu, dogovore, deeskalaciju.

"Mi smo bili spremni da se sretnemo sa njima jer što bi inače išli u Brisel. Drugo je pitanje da li volim da se srećem sa Besljimijem, ali moj je posao je da razgovaram o teškim temama. O temama koje treba da omoguće bolji život i Srbima i Albanicima na KiM. Ovo više nema veze sa pregovorima i odgovornošću. Oni samo fingiraju pregovore i dolazak u Brisel, to je za njih samo predstava", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, ništa nije preče od deeskalacije.

"Ali na severu KIM je i dalje kosovska policija u i oko zgrada opština, nastavlja se maltretiranje Srba. Situacija nije sjajna ni na jugu - u Štrpcu, Gračanici, Kosovskom pomoravlju. Najvažnije je da rešimo krizu, da se povuku lažni gradonačelnici, policajci, Kurtijevi okupatori koji nemaju šta da traže na severu", rekao je Petković.

On ističe da je sve to rečeno i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, kao i da je zvanična agenda Brisela bila razgovor o deeskalaciji.

"Mi smo ispunili dve od tri obaveze, treću nismo jer ona ide paralelno sa obavezom Prištine - kada povuku policiju povući će se građani ispred opština. Oni ništa od toga ne žele, već samo farsu i predstavu.", rekao je Petković.

Dodao je da je Besljimi je imao sastanak sa Lajčakom u Bratislavi i da je EU  imala ideju da napravi međukorak kojim bi Priština pokazala dobru volju i koji bi omogućio da, kada počne sastanak u Briselu, bude koliko-toliko relaksiranija situacija.

"To nije dogovor, jer da jeste trebao je da učestvuje Beograd, već je reč o konsultacijama EU i Prištine, da Priština pokaže dobru volju i da krenu tako što će da povuku 25 odsto policajaca u i oko zgrada na severu KiM. Tih 25 odsto je čista farsa i to ništa ne predstavlja", konstatovao je Petković.

Kako kaže, Kurti je posle toga na Tviteru napisao da je Priština ispunila svoje obaveze.

"Prvo oni se nisu povukli, i dalje su tu, u krugu od 100-200 metara, samo nisu ispred zgrade opštine, nego škole. To znaju i u EU. Taj dogovor ničemu ne služi, jer nikakvog pomaka nema, jer se ništa ne dešava. On sada pokušava sve da prevari i kaže ja sam svoje učinio, a šta je sa ZSO, ostavkama gradonačelnika koji ne treba tu da budu i nikoga ne pretstavljaju. Onaj jadni mučenik Heteni u Leposaviću dobio je 100 glasova i sada ne sme da izađe iz zgrade opštine mesec dana. Sve je sprdnja od demokratije", poručio je Petković.

Naglasio je da Priština mora u potpunosti da povuče svoje policajce, jer, kako je rekao, nemaju šta tamo da traže na severu KiM, ali da Priština ni na ništa ne pristaje, već bi samo da pričaju o tome da Srbija treba da prizna Kosovo. 

"Pre sastanka sa Lajčakom u Briselu, predsednik Aleksandar Vučić imao je sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. On je učinio čast predsedniku Vučiću i našoj delegaciji jer je pozvao na večeru u svom domu. Ne mogu da razumem opoziciju, koja je i pre i posle sastanka tvrdila da će Stoltenberg biti čvrst prema Beogradu. Tvitovi Dragana Šormaza nemaju veze sa životom. l On je video Stoltenberga samo na televiziji, a govori kako zna šta se dešavalo iza zatvorenih vrata", kaže Petković.

Petković ističe da je bio na toj večeri i da je predsednik Vučić  poneo papire da bi Stoltenbergu prezentovao izveštaje o napadima na Srbe na KiM od dolaska Kurtija na vlast. 

"Reč je ukupno 384 napada, 54 napada na crkve i verske objekte, 15 napada na decu, 13 napada na medicinske radnike, a posebno smo obratili pažnu na nevino uhapšene Srbe i šta im Priština radi, posebno o prebijanju Srba u kosovskim pritvornim centrima, gde su još uvek trojica, dok su četvorica izašli", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dodaje da su pokazali Stoltenbergu video od 29. maja kako naši ljudi mirno sede na protestima, a onda pripadnici KFOR-a uvlače i hapse neke od njih i predaju ih kosovskoj policiji.

"Stoltenberg sve to razume i mnogo toga je znao. Njegovi saradnici, koji su u potpunosti upućeni u situaciju na KiM, mogli su da potvrde sve ono o čemu smo govorili", zaključio je Petković.

Dodao je da nije prvi put da Kurti posle dolaska iz Brisela povlači jednostrane poteze. 

"Prošli put su uhapsili Orlovića, podmetnuli su vozilu sa dinamitom i oružjem koje  je plrilkupljano na jugu pa ubacivano na sever, kao izgovor zašto kosovska policija mora da bude na severu KiM. Mi smo sve to dostavili smo Stoltenbergu, unapred ukazujući na sve šta će da se desi, ono što je Priština radila bila je čista laž", rekao je Petković.

On se osvrnuo i na jučerašnje događaje kada je, kako je rekao, gradonačelnik koji nema nikakav legitimit, doneo odluku da se obustavlja gradnja zgrade Univergziteta i stanova za socijalno ugrožene porodice. 

"Ko si ti da o tome odlučuješ? Sve rade da dodatno iznerviraju naš narod i pokažu Lajčaku da može on da saziva sastanke koliko hoće, ali da Kurti odlučuje  da li će doći do deeskalacije", poručio je Petković.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()