Petković potvrdio učešće u novoj rundi dijaloga 16. novembra

Petković će u Brisel otputovati sa svojim ekspertskim timom

09.11.2023. 10:23
  • Podeli:
Petar Petkovic_Tanjug-1664270862274.webp Foto: STRAHINJA ACIMOVIC/TANJUG

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prihvatio je poziv specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i učestvovaće u novoj rundi dijaloga s Prištinom koja je zakazana za 16. novembar u Briselu, rekli su danas u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kako je rečeno, Petković će u Brisel otputovati sa svojim ekspertskim timom na najvišem nivou.

"Beograd je oduvek bio kredibilna i konstruktivna strana u dijalogu i spreman da se sva otvorena pitanja rešavaju za pregovaračkim stolom dok Priština razgovore odbija ili uslovljava. Direktor Petković je odmah pozitivno odgovorio na poziv EU za novu rundu dijaloga u četvrtak, kao što smo to učinili i na prethodni predlog za dijalog 7. novembra koji je Bisljimi odbio. Naša strana i sada će dosledno i uporno insistirati na tome da sto pre dođe do deeskalacije situaciju na severu KiM kao i zaustavljanju krize koju generiše Priština svojim jednostranim i nasilnim akcijama, a takođe, presudno važan segment predstavljaće i razgovori o formiranju ZSO gde će Beograd insistirati na svim garantovanim pravima za srpski narod u skladu sa sporazumima iz 2013 i 2015 godine", rekli su za Tanjug u Kancelariji za KiM.

Podsetimo, naredni sastanak na tehničkom nivou, između glavnih pregovarača Beograda i Prištine biće održan 16. novembra u Briselu. Tada će se, uz posredovanje EU, sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Jedan sastanak je trebalo da bude održan 7. novembra, ali je Priština odbila poziv za dijalog, koji je Beograd prihvatio. 

Poslednji put dve strane su bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.

Posle niza tih sastanaka predsednik Vučić je istakao da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu, ali i da Srbija ne može da prihvati nezavisnost tzv. Kosova.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()