Petković: Uskraćivanjem osnovnih prava Dejanu Pantiću, Kurti krši i sopstvene zakone

'Da li, Evropo, znaš kako izgleda agonija porodice Pantić koja ne zna da li je njihov otac, suprug, deda živ, da li je primio lekove koje smo poslali, da li ga muče i maltretiraju u Kurtijevoj bazi?', upitao je šef Kancelarije za KiM

14.12.2022. 15:12
  • Podeli:
Petar Petković_Foto Tanjug Sava Radovanović-1669276970291.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Danas da je peti dan kako je Dejan Pantić utamničen u bazi kosovske policije, a da ga njegova porodica nije videla, ni čula, ni na minut, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i istakao da je jasno da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti spreman na sve, pa i da zgazi i sopstvene propise kada želi da udari na Srbe.

"Evropo, kada će ovom srčanom bolesniku biti omogućeno da se čuje i vidi s porodicom, što je jedno od osnovnih ljudskih prava. Da li, Evropo, znaš kako izgleda agonija porodice Pantić koja ne zna da li je njihov otac, suprug, deda živ, da li je primio lekove koje smo poslali, da li ga muče i maltretiraju u Kurtijevoj bazi? Zbog čega oficiru za vezu ne dozvoljavaju da ga poseti?", upitao je Petković u objavi na Tviteru u kojoj je označio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, šefa misije  OEBS-a u Prištini Majkla Devenporta i misiju Euleksa na Kosovu.

Petković je istakao da Kurti nečovečnim postupanjem i uskraćivanjem osnovnih prava Dejanu Pantiću krši i sopstvene zakone koji navode da zatvorenik mora da ima pravo na lekarsku negu, kontakt sa porodicom i advokatom.

On je uz objavu na Tviteru priloložio i tekst članova od 166 do 169  Zakonika o krivičnom postupku tzv. Kosova.

Prema članu 166 uhapšeno lice ima pravo da poverljivo komunicira sa braniocem usmenim ili pisanim putem, a razgovori između uhapšenog i branioca može da posmatra službenik plicije, ali ne i da ga sluša.

Prema članu 167  uhapšeno lice ima pravo da bude obavešteno o razlozima hapšenja na jeziku koji razume, da obavesti članove porodice ili drugo odgovarajuće lice po svom izboru o svom hapšenju, i da dobije lekarski pregled i lečenje uključujući i psihijatrijsko lečenje.

Prema članu 168 uhapšeni ima pravo da neposredno posle hapšenja obavesti ili da zahteva od policije da obavesti člana porodice ili drugo odgvarajuće lice prema svom izboru  o hapšenju i o mestu gde je prtvoreno odmah nakon hapšenja kao i o bilo kojoj sledećoj promeni mesta gde je pritvoreno neposredno posle promene.

Član 169 predviđa da  uhapšeni ima pravo da ga na svoj zahtev pregleda lekar ili stomatolog čim to bude moguće nakon hapšenja i u bilo koje vreme dok traje pritvor, a ako na raspolaganju nema takvog lekara ili stomatologa policija određuje lekara ili stomatologa.

Uhapšeni ima pravo na medicinsko lečenje uključujući psihijatrijsko kad god je to potrebno na njegov zahtev ili zahtev porodice.

Policija može da odredi lekara da obavi lekarski pregled ili pruži medicinsko lečenje u bilo koje vreme u slučaju fizičke povrede ili u drugom očiglednom slučaju kada je lekar neophodan, navodi se u zakonu.

U slačaju kada uhapšeni odbije da se podvrgne lekarskom pregledu ili da uzme lekove lekar donosi konačnu odluku o neophodnosti pregleda ili lečenja posle razmatranja prava uhapšenog.

"Jasno je da je Kurti spreman na sve, pa i da zgazi i sopstvene propise kada želi da udari na Srbe!", zaključio je Petković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()