Plenković: Hrvatska želi mir, deeskalaciju na severu Kosova i nove izbore

Plenković je dodao da Beograd treba da pozove Srbe na severu Kosova da učestvuju na izborima

29.06.2023. 16:02
  • Podeli:
Plenković Tanjug AP Geert Vanden Wijngaert-649d8f0704f63.webp Foto: Tanjug/Ap/Geert Vanden Wijngaert

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska želi, kao i zemlje EU, deeskalaciju situacije na severu Kosova, ali i nove izbore na kojima učestvuju i Srbi, prenosi Koha.

"Naš stav je da želimo deeskalaciju nakon svih incidenata u poslednjih nekoliko meseci, kojih nije bilo malo. Drugo, želimo da se što pre održe novi izbori u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Izbori moraju da budu sigurni. Na prošlim izborima je bio bojkot", rekao je Plenković.

Dodao je da je nedavno u Podgorici, razgovarao o tome sa predstavnicima Kosova.

"Čuo sam i premijera Kosova Aljbina Kurtija. I u Vojvodini sam razgovarao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Dobio sam stavove oba lidera. Postoji spremnost da se organizuju izbori, ali oni moraju da budu sveobuhvatni. Ako budu bojkotovani, onda ćemo se ponovo naći u istoj situaciji. Hrvatska želi mir, deeskalaciju i nove izbore”, rekao je Plenković pred sednicu Saveta EU.

Plenković je dodao da Beograd treba da pozove Srbe na severu Kosova da učestvuju na izborima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()