Sednica SB UN o izveštaju UNMIK-a: Srbiju predstavlja Ana Brnabić, a Prištinu Vjosa Osmani

Premijerka će se posle sednice sastati sa generalnim sekretarom UN

23.10.2023. 21:15
  • Podeli:
Tan2023-09-2123181736_6 savet bezbednosti un AP PhotoBebeto Matthews-6536c62140658.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

U Njujorku je večeras počela sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će se se raspravljati o šestomesečnom izveštaju Misije privremene administracije UN na KiM (UNMIK). Šefica misije UN na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade predstavlja Izveštaj o radu Unmika od 19. marta do 18. septembra.

Srbiju na sednici predstavlja premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine govoriti predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Pre početka sednice Brnabić se sastala sa Seržo Frankom Daneseom, ambasadorom Brazila u UN, čija zemlja predsedava Savetu bezbednosti UN.

Premijerka će se posle sednice sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Ona je pre sednice izjavila da je dobro što je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija otvorena jer će svi moći da vide kako se branimo i dodala da će dati sve od sebe.

"Ovo nije lako, imati šansu svetu pokušati da predstavite kako živi srpski narod na KiM, a to nisu uslovi u kojima bilo ko treba da živi - uslovi sistematskog terora, obespravljenosti, torture i da se od njih očekuje da to prihvate ili da se isele ili da ih isprovociraju da pruže nasilan otpor, što je nešto što ćemo osuditi, ali možemo da razumemo, jer ako neko puca na vaše dete, a sutra bude slobodan, dete će vas pitati zašto“, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, Priština je želela dalju eskalaciju i da za to optuže Beograd i predsednika Srbije, ali i da koriste za dalju represiju za Srbe i nealbansko stanovništvo.

„Od 3. juna, kada je EU pozvala na deeskalaciju, Priština ništa nije preduzela, već je načinila još 23 dodatna eskalaciona poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire. A sve kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je ona.

Brnabićeva je izjavila da je Beograd spreman za dijalog, ali da Priština očigledno želi da izbegne nastavak dijaloga po svaku cenu i ocenila da će Priština pokušati da što više odloži raspisivanje izbora na severu KiM.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje.

U 2019. sednice su svedene na tri sednice godišnje, dok se od 2020. održavaju po dve sednice godišnje. Od 15 članica Saveta bezbednosti, pet ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To su Rusija, Kina, Ekvador, Mozambik i Brazil kao predsedavajući Saveta bezbednosti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()