Počelo redovno zasedanje Skupštine Srbije: Umesto rasprave o izmenama Zakona o rudarstvu - pauza

Opozicija traži zabranu primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma

07.10.2024. 10:20
  • Podeli:
narodna skupština srbije, 7 okt 2024 - TANJUG NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE PEĐA VUČKOVIĆ-6703aedb14bb6.webp Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

Intoniranjem himne "Bože pravde" u Skupštini Srbije započela je danas prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. Kao na početku svakog redovnog zasedanja, poslanike je ispred Doma Narodne skupštine sačekao špalir Garde Vojske Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odložila je početak sednice Skupštine Srbije, odmah posle intoniranja himne, zbog nedostatka kvoruma i odredila pauzu od sat vremena.

Na dnevnom redu sednice je, inače, jedna tačka i to predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je 10. septembra podnelo  86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Vlada je dala negativno mišljenje na ovaj predlog, a predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je juče da poslanici SNS neće podnositi amandmane, jer je nemoguće popraviti taj predlog zakona. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()