Podnošenjem raporta Vučiću otpočela vojna vežba "Vihor 2024"

Angažovano je više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, kao i 350 sredstava naoružanja i vojne opreme.

19.04.2024. 12:13
  • Podeli:
vežba vihor rade prelić tanjug-662242bb55e9f.webp Foto: Rade Prelić Tanjug

Podnošenjem raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću danas je počela Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" na privremenom poligonu "Pešter".

Raport je predao major Đorđe Simić.

Združenoj taktičkoj vežbi prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Nikola Selaković, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Darija Kisić, Milan Krkobabić, Danica Grujičić, Đorđe Milićević, Mihailo Jovanović, Zoran Gajić, Novica Tončev.

Rae Prelić Tanjug

Takođe, prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević.

Danu visokih zvanica prisustvuje i komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na "Pešter" došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

To je prvi put da jedan komandat Kfora - međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Angažovano je više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, kao i 350 sredstava naoružanja i vojne opreme.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vežbe da će tokom "Vihora 2024" biti po prvi put mnogi sistemi naoružanja među kojima ima i onih, kako je rekao, najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Na vežbi se koristi i modernizovani radar “žirafa“, dronovi "vrabac", platforme "mali Miloš".

Na vežbi učestvuju tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Na vežbi su angažovani i avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i "PANCIR-S1", kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "Repelent".

Brigadni general Siniša Stašević naveo je da se Združena taktička vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. 

Združenu taktičku vežbu sa bojnim gađanjem Vihor 2024. izvodi druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Vežbajuće jedinice napadnu operaciju izvode u sadejstvu i podršku dela jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. 

Stašević je rekao da će u toku  izvođenja vežbe moći da se vide borbene mogućnosti i efikasnost dela naoružanja i vojne opreme koja je odnedavno u operativnoj upotrebi.

"Izvođenjem vežbe prikazaćemo odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje. Visok nivo sadejstva Združeni snaga u izvođenju složenih vatrenih zadataka i borbene mogućnosti novo uvedenog naoružanja", rekao je brigadni general. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()