Pogrešno tumačenje Briselskog sporazuma: Šta traži Beograd, a šta Priština?

Vučić je objasnio da prištinske vlasti ali i međunarodna zajednica insistiraju na nečemu što "ne piše" u Briselskom sporazumu te da su prolongiranje roka za zamenu tablika od 12 meseci "apolutno izmislili".

09.11.2022. 13:18
  • Podeli:
Tablice_Kosovo_Jarine_KiM_nalepnice_prelepljivanje_Foto Reuters-1666692225339.webp Foto: Reuters

Govoreći o budućnosti Briselskog sporazuma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija nikad ne odustaje i ne povlači svoje potpise, ali i da je vreme da se primene druga dva potpisa sa sporazuma i da se formiranju ZSO.

“Tamo postoje tri potpisa, a ne jedan. Jedan je samo premijera Dačića, jedan je albanski predstavnik iz Prištine, jedan je EU. Taj Dačićev potpis svi mi Srbi smo poštovali i izvršili sve što je trebalo da izvršimo. Sada je vreme da se otelotvore ona druga dva potpisa”, rekao je Vučić i dodao da to znači formiranje ZSO.

Vučić je objasnio da prištinske vlasti ali i međunarodna zajednica insistiraju na nečemu što "ne piše" u Briselskom sporazumu te da su prolongiranje roka za zamenu tablika od 12 meseci "apolutno izmislili".

“To se odnosi na KS tablice, a ne RKS tablice. Mi hoćemo KS tablice, to su statusno neutralne tablice”, rekao je predsednik i poručio da bi ih Srbi sa Kosova i Metohije odmah prihvatili ali da Albanci to neće da prihvate.

Vučić je rekao da je sada red na EU i Prištinu da ispune Briselski sporazum.

“Naša reč mnogo više znači nego potpis Prištinske strane i potpis EU. Tako da, možemo da budemo ponosni na to da naš potpis i naša reč nešto vrede u međunarodnom javnom pravu”, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o najavi da će poslanici Srpske liste biti zamenjeni novim kandidatima, predsednik Vučić je naglasio da koga god premijer privremenih prištinskih institucija Aljibin Kurti dovede na njihova mesta, ne mogu sve da ih zamene.

Predsednik je i najavio niz susreta u Parizu gde se održava Forum za mir i gde bi trebalo da se sastane i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ali i sa pre svega Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, kao i ministrom spoljnih poslova Holandije i mađarskom predsednicom.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()