Pogrom Srba na Kosmetu: UNA je pitala o kakvim ozbiljnim merama i zahtevima je govorio Vučić

Taktika povlačenja, koju je Beograd imao od incidenta u Banjskoj, nije dala rezultate, napominje politikolog Ognjen Gogić

Autor: Zvonko Ninkov
11.09.2024. 19:18
  • Podeli:

Prošla je trećina od 72 sata posle kojih će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je najavio, obratiti javnosti i izneti zahteve i mere protiv napada na Srbe na severu Kosova. Predsednik je, posle sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom ostao prilično zagonetan, a jedino što je otkrio jeste da će predložene mere i zahtevi biti "ozbiljni".

Deluje možda kao kratak rok da se bilo šta značajno uradi, ali 72 sata su više nego dovoljna da međunarodna zajednica utiče na vlast u Prištini da prekine jednostrane poteze koji ugrožavaju srpsko stranovništvo na Kosovu.

„Morate da preduzimate radnje koje će da vode vraćanju određenih prava, što bi se nazvalo status kvo ante, ili da kažete da niste u stanju da zaštitite svoj narod, a mi nemamo pravo da kažemo ovo drugo“, rekao je Vučić jasno.

Taktika povlačenja, koju je Beograd imao od incidenta u Banjskoj, nije dala rezultate, napominje politikolog Ognjen Gogić, dok je Priština postajala sve bahatija. Zbog toga nije čudno, kaže on, da se razmišlja o promeni pristupa.

„Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, tada je Srbija pokrenula neke mere protiv Kosova koje su podrazumevale nepriznavanje kosovskih isprava, otežavanje kretanja građana Kosova kroz centralnu Srbiju, otežavanje dolaska robe do Kosova, i tako dalje. To znači da se u tom saobraćajnom i tranzitnom smislu Kosovo i njegovi građani i te kako oslanjaju na Srbiju“, govori za UNU politikolog Ognjen Gogić.

Za očekivati je da je Vučić već preneo Lajčaku i Hilu šta je konkretan plan Srbije i šta se tačno očekuje da bude učinjeno kako bi se uticalo na premijera privremenih prištinskih institucija.

„Ukoliko, recimo, se ništa ne dogodi i ništa ne čujemo konkretno, to možda znači da su, zapravo, da su neki postupci učinjeni. Dakle, ovde će najveći efekat biti, najbolja solucija za sve, da mi ni ne saznamo koje su to mere“, smatra Gogić.

A kakve god one bile, te mere poslužiće samo za rešavanje trenutne krize, dok će dugoročno, kaže Gogić, Skupština Srbije morati da zauzme novi kurs i redefiniše politiku prema Kosovu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()