Policija u Kosovskoj Mitrovici dobila zvanično obaveštenje o fazama preregistracije

Na osnovu saopštenja koje su dobili bi u prvoj fazi trebalo da dele "opomene", odnosno "ukore" građanima, a u drugoj da pišu novčane kazne.

02.11.2022. 14:58
  • Podeli:
Kosovska Mitrovica_most_Ibar_Foto UNA-1666371013166.webp Foto: UNA

Kosovska policija za region Sever dobila je saopštenje u vezi sa fazama preregistracije vozila sa KM, odnosno srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji, na "RKS" tablice.

Na osnovu saopštenja koje su dobili bi u prvoj fazi trebalo da dele "opomene", odnosno "ukore" građanima, a u drugoj da pišu novčane kazne, pišu Novosti.

Prema rečima portparola Bratislava Radovića, kosovskoj policiji za region Sever prosleđeno je saopštenje Kancelarije za informisanje iz Prištine, odnosno glavne Direkcije policije "o sprovođenju odluke o preregistraciji vozila" koju je donela vlada privremenih kosovskih institucija, a koja će se odvijati po fazama.

"Dobili smo službeno saopštenje Kancelarije za medije u Prištini koje se odnosi na preregistraciju vozila sa srpskih na tablice RKS. Prema ovoj odluci, preregistracija se sprovodi u tri faze, prva faza su ''ukori'' koji će se uručivati vozačima, a potom će biti izricane novčane kazne", izjavio je Radović i dodao da će, kako je navedeno u saopštenju, u sprovođenju ove odluke učestvovati svi policajci na čitavom Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, nove mere za preregistraciju vozila koje je donela Priština su stupile na snagu 1. novembra, a Srbi su ranije najavili da ih neće primenjivati.

Kako je juče objavljeno, prve novčane kazne biće uručene počevši od 21. novembra i iznosiće 150 evra. Ova mera će biti primenjivana do 31. januara kada će vlasnici vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, za ulazak i kretanje po KiM, dobijati probne registarske tablice, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđanim olakšicama, saopštile su juče privremene prištinske institutcije.

"Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće se registracija vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, na registarske tablice RKS, ali u tom vremenskom terminu neće biti finansijskih olakšica", navodi se u saopštenju.

Ovakva odluka izazvala je brojne reakcije međunarodne zajednice, a portparol Stejt departmenta Nel Prajs je danas izjavio da je međunarodna zajednica tražila od Prištine potpuno odlaganje primene odluke o preregistraciji vozila, a ne delimično odlaganje ili njenu primenu u fazama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()