Popović: Srbiju očekuju tektonske promene u pravosuđu

Ministarka je najavila da će pred Skupštinom u januaru naći set novih zakona.

08.11.2022. 13:58
  • Podeli:
maja popović vladimir sporičić tanjug-1667912231567.webp Foto: Vladimir Sporičić/Tanjug

Ministarka pravde Maja Popović, poručila je danas da će u oblasti pravosuđa doći do tektonskih promena koje će značajno uticati na jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a koje suštinski podrazumevaju isključenje politike iz izbora sudija i javnih tužilaca.

Ustavne promene dovele do otvaranja novih poglavlja sa EU

 

U uvodnom izlaganju na konferenciji "Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana - izazovi i rešenja", koju je organizovalo Udrženje sudija i tužilca Srbije, Popović ukazala da je Venecijanska komisija pohvalila Ministarstvo pravde za uložene napore u pripremi pravosudnih zakona, za inkluzivnost i transparentnost tog procesa, i istakla da proces treba da nastavi u istom duhu.

Podsećajući da je Srbija prvi put pohvaljena u oblasti vladavine prava, ministaka je ukazala da su upravo ustavne promene dovele do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Najavila je da će od 23. do 25. novembra u Srbiji boraviti izvestioci Venecijanske komisije koji će održati sastanke na temu javnotužilačkih zakona, a nakon dobijanja njihovog mišljenja započeće javna rasparava, što se očekuje da bude početkom decembra.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović poručio je da zakonske norme nijednom sudiji i tuziocu neće obezbediti profesionalni integritet, jer se, kako je istakao, integritet razvija i gradi godinama i decenijama, a ne stalnim izmenama zakona.

Država bi, prema rečima Stefanovića, zbog toga trebalo da se fokusira na kontinuirane obuke nosilaca pravosudnih funkcija, da jača Pravosudnu akademiju, kao instituciju koja je stožer obuka sudija, tuzilaca i pomoćnika, kao i na jačanje njihove materijalne nezavisnosti.

"Nažalost pojedini članovi radnih grupa misle da ćemo, na primer, promenom naziva nosilaca javnotuzilačke funkcije preko noći dobiti tužioce od integriteta, a takva očekivanja ne bih dalje komentarisao", rekao je Stefanović.

Što se tiče nacrta seta zakona o sudijama, UST nema puno zamerki, izuzev, kako je rekao, propuštene šanse da se zakonski uredi materijalni položaj sudija, dok je na radne tekstove Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaca, Udruženje uputilo veliki broj pisanih primedbi Ministarstvu pravde.

On je učesnicima konferencije predstavio stavove UST koji se odnose na predložena rešenja za nove tužilačke zakone.

Smatra da je pored ostalog potrebno, da se jasno razgraniče nadležnosti između Vrhovnog javnog tužioca i Visokog saveta tužilaca, te da se odluke o postupanju u konkretnim predmetima, uključujući prigovor na obavezno uputstvo, donose unutar javnog tužilaštva, a ne u tužilačkom savetu.

Takođe, prema stavu Stefanovića, bitno je da se očuva operativnost javnih tužilaštava i rešavanje hitnih radnih i organizacionih potreba putem instituta upućivanja javnih tužilaca od strane Vrhovnog javnog tužioca. Upotrebu ovog instituta, kako je naglasio, treba svesti na najneophodniju, zakonom predviđenu meru, uz poštovanje saglasnosti upućenog tužioca, dok se ne steknu uslovi da se to pitanje trajno reši od strane Visokog saveta tužilaca.

Podsetio je da radni tekst zakona zabranjuje upućivanje iz nižeg u više tužilaštvo, što će, kako smatra, izazvati ozbiljan problem u praksi, te se zalaže da aktuelo rešenje ostane na snazi.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre istakao je da su ustavne reforme u oblasti pravosuđa pre svega, kako to sugeriše i naziv današnje konferencije, u interesu građana Srbije, za one koji traže odgovore od pravosuđa za svoje probleme.

"Vladavina prava je primarna za EU i jeste fundamentalna vrednost za naše društvo" naglasio je Žofre ističući važnost mišljenja i stručnost Venecijanske komisije.

Pet novih zakona

 

U radnom delu skupa pomoćnici ministra pravde i članovi radnih grupa za izradu nacrta pravosudnih zakona, koji se menjaju u skladu sa ustavnim amandmanima, predstaviće predloge ključnih novina, a učesnicima će se obratiti i zamenik člana Venecijanske komisije.

Reč je o predlozima novih zakona - Zakon o sudijama, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o Visokom savetu tužilaca i Zakon o uređenju sudova.

Ministarka pravde Maja Popović očekuje da će se set novih pravosudnih zakona pred poslanicima naći u januaru, te da će biti ispoštovani ustavni rokovi, a napominje da ne postoji nijedan zakon koji je donet na transparentniji način nego što je slučaj sa ovih pet pravosudnih zakona.

Na konstataciju da je rok za njihovo donošenje kratak, ministarka je rekla da se radi intenzivno kako bi rok od godinu dana, koji je propisan ustavnim zakonom bio ispoštovan.

"Radna grupa četiri meseca radi na tekstovima zakona. Nadam se da će već u januaru ući u skupštinu”, rekla je Popović.

Na zamerke jednog dela struke da je ceo proces netransparentan, Popović kaže da ne postoji nijedan zakon koji je donet na transparentniji način.

“Apsolutno smo sve objavljivali na sajtovima, obaveštavali javnost o tekstovima, kako su rađeni, svi su mogli da daju svoje primedbe, bilo je i razmimoilaženja u Radnoj grupi i to smo sve objavili na sajtu”, rekla je ministarka.

Pojasnila je da je svako mogao da bude posmatrač, ali je doneta odluka da Savet Evrope bude taj koji će posmatrati direktno, jer je, kaže, važno da Radna grupa bude operativna.

“Ne možemo da napravimo radnu grupu od 200 ljudi, ona ne bi bila operativna i ne bi postigla za četiri meseca da izrodi ovako dobre zakone”, rekla je Popović.

Na pitanje zašto javna rasprava nije održana pre mišljenja Venecijanske komisije, kaže da je to jedino moguće rešenje, kako bi se uz ono što kaže Komisija išlo putem evropskih standarda.

Kaže i da je teorijski javna rasprava mogla da se održi i ranije, ali je Ministartsvo pravde odlučilo da to bude nakon mišljenja Komisije kako bi se videlo da se ide u dobrom smeru.

“Pozitivno mišljenje Venecijanske komisije upravo to govori - da smo krenuli u dobrom smeru”, rekla je Popović.

Zamenik predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Lazar Lazović rekao je da je UST dalo konstruktivne primedbe u vezi sa načinom na koji su tumačeni evropski standardi, kao i kada je u pitanju hijerarhija tužilaštva, njegova ovlašćenja, uloga Visokog saveta tužilaštva.

“Daćemo i predloge i primedbe u vezi sa institutom upućenja i u vezi sa trajanjem mandata javnih tužilaca i njihovim ponovnim izborom. Naš cilj i namera je da stručnim angažovanjem dođemo do najboljlh zakona, u interesu građana, koji će doprineti većoj efinakasnosti rada pravosuđa”, rekao je Lazović.

Konfereciju "Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana-izazovi i rešenja" Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) organizovalo je u saradnji sa Pravosudnom akademijom i Udruženjem sudija prekršajnih sudova (USUDPREK).


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()