Poruke iz Brisela uoči Samita Berlinskog procesa u Tirani

Srbiju će predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić

15.10.2023. 16:19
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Samit Berlinski proces okupiće 16. oktobra u Tirani lidere EU i Zapadnog Balkana, na prvom ovakvom sastanku koji se održava u jednoj od zemalja regiona, piše RTS.

Srbiju će predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić, a na Samitu će učestvovati i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Domaćin sastanka je albanski premijer Edi Rama, a prištinske vlasti predstavljaće Aljbin Kurti.

Glavne teme samita u Tirani biće jačanje regionalne saradnje, povezivanje regiona za zajedničkim evropskim tržištem i ekonomska konvergencija sa EU. 

U političkom delu rasprave očekuje se da će u fokusu biti odnosi Beograda i Prištine i situacija na Kosovu posle oružanih sukoba u Banjskoj.

"Poziv na povratak dijalogu između Beograda i Prištine biće jedna od centralnih poruka Makrona i Šolca u Tirani, jer su nedavni sukobi na severu Kosova u EU viđeni ka zvono za uzbunu", navode diplomatski izvori u Briselu.

Prema najavama, na listi otvorenih regionalnih pitanja o kojima će lideri razgovarati tokom radnog ručka je i situacija u Bosni i Hercegovini, ali i odnosi Bugarske i Severne Makedonije, koji koče napredak Skoplja ka EU.

Evropski izvori navode da je samit u Tirani "važna prilika" za poruku zemljama regiona da je došao momenat za napredak u rešavanju bilateralnih pitanja i brži napredak ka EU

"Posle predloga Šarla Mišela da 2030. bude ciljni datum za prijem novih članica i rasprave o proširenju na nedavnom Samitu EU u Granadi – poruka liderima regiona u Tirani biće da iskoriste priliku za napredak, što uključuje i ubrzavanje koncepta fazne integracije i pristupa zajedničkom tržištu", navode u Briselu.

Uoči samita Evropska komisija je saopštila da će liderima regiona biti predstavljeni elementi "Plana za rast Zapadnog Balkana", koji će zvanično biti objavljen početkom novembra.

"Cilj plana je da ljudima na Zapadnom Balkanu već sada donese neke od prednosti članstva u EU, kroz integraciju u zajedničko tržište, regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i pojačanu finansijsku pomoć."

Očekuje se da će na samitu biti potpisan memorandum o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija i razmotren napredak u primeni sporazuma o slobodi kretanja, potpisanog u novembru proše godine. Samit će pozdraviti i početak smanjivanja troškova rominga između EU i Zapadnog Balkana.  

U saopštenju Evropske komisije se ističe da će partneri sa Zapadnog Balkana podržati više zajedničkih izjava o saradnji u oblastima kao što su klima i zagađenje, digitalna tranzicija, trgovina i saobraćaj, planu da se pridruže Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA) i nameri o uspostavljanju opservatorije za konvergenciju.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine pod okriljem bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, kao platforma za jačanje regionalne saradnje, unapređenje ekonomskih odnosa, rešavanje bilateralnih problema i približavanje regiona EU.

Samit u Tirani je deveti skup na najvišem političkom nivou od osnivanja Berlinskog procesa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()