Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima

Nova Vlada Srbije će, prema izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, imati 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na dosadašnji sastav vlade.

18.10.2022. 16:37
  • Podeli:

Raspravi je prethodila sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine koji je zaključio da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima u načelu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Nova vlada će imati 25 ministarstava

Nova Vlada Srbije će, prema izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, imati 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na dosadašnji sastav vlade.

Vlada će, ako poslanici budu prihvatili predlog o kojem će sutra započeti raspravu, imati prvi put Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, dok će sadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti podeljeno i to na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo je i to što će sport imati isključivo svoj resor, odnosno omladina neće biti više u okviru tog ministarstva. Postojaće posebno Ministarstvo sporta, dok će se resor omladine pridružuje turizmu, pa će postojati Ministarstvo turizma i omladine.

Ministarstvo kulture će takođe biti zasebno, a formira se novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prvi put će postojati, kako je predviđeno, Ministarstvo za javna ulaganja.

Članovi Odbora iz redova opozicije kritikovali su predlog izmena i dopuna ovog zakona, kao i, kako su rekli, sazivanje sednice Skupštine Srbije po hitnom postupku zbog usvajanja ovog zakona kao i da se "sve radi u poslednjem trenutku".

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će nova srpska vlada biti formirana do 1. novembra.

Utvrđen dnevni red, opozicija uputila kritike

Poslanici Skupštine Srbije na utvrdili su na početku zasedanja dnevni red prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2022. godini, a na njemu je samo jedna tačka i to Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Za dnevni red je od 203 prisutnih poslanika glasalo za 130, protiv je bilo 26, a 47 poslanika nije glasalo.

Poslanici nisu usvojili da se na dnevnom redu nađu predlozi opozicije i razmatranju po hitnom postupku predloga o promeni članova Odbora i zamenika Odbora, rezoluciji o osnovnim principima politike radi zaštite interesa na KiM, ali ni o platformi za pregovore Beograda i Prištine.

Nije usvojen ni predlog guvernera Narodne banke Srbije da se na dnevni red stavi po hitnom postupku predlog odluke o izboru viceguvernera.

Pre pretresa zakletvu su položili poslanici koji su došli na upražnjena poslanička mesta.

U raspravi koja je usledila šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog akta prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.

Šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo beograd, Moramo" Radomir Lazović uputio je kritiku na broj ministarstava, istakavši da je predloženi broj ministarstava nove vlade najobimniji u novijoj istoriji Srbije i dodao da je taj klub podneo 15 amandmana koji "demaskiraju" ideju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Narodna poslanica iz Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski zamerila je što su poslanici dobili poziv na Skupštinu dan pred zasedanje, rekavši im materijal za sednicu nije blagovremeno dostavljen te da je ranije bilo reč da će broj ministarstava biti smanjen. 

Nakon burne rasprave opozcije i vladajuće koalicije, skupština rasprava se nastavlja i u sredu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()