Poslanici vlasti i opozicije o Zemunskom klanu i Belivuku

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odbacio 14 od sada predloženih amandmana na predlog Zakona o ministarstvima, od kojih su 13 ocenjeni kao nepotpuni, a jedan kao uvredljiv

21.10.2022. 16:30
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o 78 amandmana na izmene i dopune Zakona o ministarstvima, radi formiranja novog kabineta mandatarke Ane Brnabić. Prepodnevni deo sednice obeležila je razmena uvreda i optužbi između vlasti i opozicije.

Tokom rasprave o amandmanu koji je na Izmene zakona o ministarstvima podneo poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević. 

"Nova ministarstva predlaže ista vlast koja je 1998. godine sačinila Vladu sa 37 ministarstava – jer što veći broj ministarstava, to veća krađa", rekao je Milivojević. On je predložio da se formira Ministarstvo za organizovani kriminal i korupciju na najvišem nivou, nakon čega se razvila se oštra polemika poslanika vlasti i opozicije o Zemunskom i klanu Veljka Belivuka.

Milivojević, koji je u amandmanu između ostalog naveo da je uveren da je opstanak države doveden u pitanje zbog čvrste sprege "organizovanog kriminala i vrha vlasti" je tokom obrazlaganja amandmana rekao kako građani nemaju prave informacije, niti o slučaju Jovanjica, niti o Belivuku.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Ðukanović je rekao da je Milivojević tokom svog izlaganja dao dobru definiciju "mafije" i da je to organizovana mreža, navodeći da u Srbiji, kako kaže, zaista postoji organizovana mreža, ali mreža koja vodi medijsku kampanju.

On je rekao da se tu govori o Jovanjici i da je strani faktor izmislio celu priču, a da mediji poput N1, Nove ili Vremena objavljuju, kada je reč o tom slučaju, samo ono što njima odgovara.

"Na primer, kada okrivljeni Predrag Koluvija daje odbranu koja njima ne odgovara, oni ne prenesu ništa, a zato Veljka Belivuka citiraju od a do š. Kao da je apostol istine", rekao je Ðukanović i dodao da optuženu u svoju odbranu može da iznese šta god hoće.

On je rekao i da je za vreme prethodne vlasti Darko Šarić bio najveći investitor, i upitao bivšu vlast kako ih nije sramota da pričaju o organizovanom kriminalu.

Podrška predlogu amandmana

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da podržava predlog amandmana Srđana Milivojevića i dodao da se i danas ne zna ko je rušio u Savamali, a da je predsednik države okrivio za to vlast u Beogradu.

"Veljko Belivuk je nastavo u vreme vaše vladavine. Njega niko nije znao ranije, kao što nije znao ni za Saleta Mutovog, ali država, ili nije znala, ili nije htela da spreči nastajanje takvih grupa", rekao je Aleksić.

Onda su nastale afere sa, kako je rekao, "kosovarima", Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem. Dok je Aleksić govorio, poslanici SNS su negodovali u sali, a Orlić je rekao Aleksiću da poslanici reaguju zbog termina "kosovari".

"Hteo sam da kažem da su to građani KiM... i za mene kažu da sam Moravac, ja se ne stidim toga...", odgovorio je Aleksić.

Koliko je Otpor dobio novca?

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS Marina Raguš rekla je da bi javnost trebalo da se podseti koliko je "Otpor" (u kojem je bio Srđan Milivojević) dobio novca za rušenje režima, nazivajući to "veleizdajničkim činom".

"Bili ste finansirani od znate koga, i vama se veruje? Po kom principu? Imate li političku amneziju? Dok je pola miliona ljudi ostalo bez posla, vi ste pljačkali. Da li želite da vam čitam izveštaj Verice Barać u detalje", upitala je Raguš.

Hoćete da vam čitam, kako ste izvlačili novac iz budžeta, kako su zaradili 619 miliona evra, pitala je Raguš.

"Nismo vas mi urušili nego oni koji su vas napravili. Napravili ste hobotnicu, opljačkali državu i narod i sad imate obraza da pričate o tome… Sasvim sam sigurna da znate pozadinu likvidacije Zorana Ðinđića. Vaš ministar unutrašnjih poslova nije tada podneo ostavku i nemate više obraza da pričate o tome", rekla je Raguš i upitala zašto je miniran kompleks u Šilerovoj i da nije možda zbog toga da se ne bi saznalo ko je tamo dolazio i pravio "most za 5. oktobar".

Ona je bivšoj vlasti poručila da su, kako je rekla, kao skakavci opustošili Srbiju i ostavili ljude bez posla.

"Zemunski klan je ubio Ðindića"

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac rekao je da je najveća razlika između Zemunskog i Belivukovog klana taj što je Zemunski, kako je rekao, bio antidržavni, a Belivukov državni.

"Zemunski klan je ubio Ðindića, a Belivukov štitio predsednika na inauguraciji. Pitanje je da li bi Belivukovi članovi bili uhapšeni da nisu strane službe zahtevale da se to desi. Na taj način je spasao živu glavu i nije doživeo Cvijanovu sudbinu", tvrdi Lutovac.

Odgovorio mu je Jovanov koji je rekao da je mislio da nema veze sa istinom kada su mu preneli da se Milovan Brkić hvalio kako je "našao diletante koji će bez pogovora citirati ono što on piše".

"Tako ste izmisli nešto i onda se to izmišljeno ponavlja u nedogled. Poredite Belivukov klan i Zemunski klan, čiju su članovi nosili značke policije. Je'l su te značke napravili u svojoj režiji? Ključna razlika je što je u naše vreme kriminalna hobotnica rasturena i svi su u zatvoru", rekao je Jovanov.

"Neka vam je na čast da budete odbrana ljudima koji su odsecali glave", poručio je šef poslanika SNS.

Novi poslanici položili zakletvu

Troje novih poslanika Skupštne Srbije tokom današnje sednice je položilo zakletvu.

To su Dragan Marković i Đorđe Todorović sa liste "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" i Sanja Vuković – Ivančević sa liste "Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju".

Dužnost su preuzeli na osnovu Odluke Republičke izborne komisije o dodeli mandata radi popunjavanja upražnjenih poslaničkih mesta.

Odbačeni amandmani

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo juče je odbacio 14 amandmana, od kojih su 13 ocenjeni kao nepotpuni, a jedan kao uvredljiv. Za ostale amandmane Odbor je ocenio da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Poslanici Srpskog pokreta Dveri i Zavetnika tražili su amandmanima da se formira Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a zamenik šefa poslaničke grupe koalicije "Moramo - Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta je tražio da se fomira "Ministarstvo za sve i svašta", što je na odboru ocenjeno kao uvredljivo.

Skupština je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima završila u sredu, a glasanje se očekuje u subotu, 22. oktobra. Izmene i dopune Zakona o ministarstvima su korak ka formiranju nove Vlade Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()