Poslanici završavaju raspravu o rebalansu: Od 14 časova nova sednica o litijumu

Sednica o litijumu počinje u vanrednom zasedanju koje traje do večeras u ponoć.

30.09.2024. 08:13
  • Podeli:
Tan2024-09-2510435312 rade prelić foto narodna skupština poslanici dragan đilas, marinika tepić-66fa4170c5600.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Narodni poslanici u 10 sati nastavljaju raspravu o predlogu rebalansa budžeta. U 14 časova počinje vanredna sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o rudarenju litijuma.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je Treće vanredno zasedanje za danas u 14 časova, na čijem dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Prethodno će, od 10 časova, na sednici koja je počela prošlog ponedeljka, poslanici nastaviti raspravu o amandmanima na predlog rebalansa budžeta.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, podneli su 10. septembra inicijativu za održavanje sednice o rudarenju litijuma, a istog dana predsednica parlamenta je najavila da će predlog staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

Tokom rasprave o rebalansu budžeta prethodnih dana, polemisalo se da li će sednica o litijumu biti zakazana.

Ustav Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje i da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana.

Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom.

Sednica o litijumu počinje u vanrednom zasedanju koje traje do večeras u ponoć.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()