Postavljeni temelji budućnosti: Razmenjeni memorandumi o saradnji između Srbije i Kraljevine Esvatini

Dokumenti su potpisani u prisustvu predsednika Srbije i kralja Msvatija III

19.10.2024. 12:51
  • Podeli:
aleksandar vučić, msvati III treći, esvatini - 19 okt 2024 - TANJUG NEMANJA JOVANOVIĆ  (1)-6713a2d36f0f6.webp Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Srbija i Kraljevina Esvatini razmenili su danas memorandume o međusobnoj saradnji u više oblasti, u prisustvu predsednika Srbije i kralja Msvatija III.

Razmenjen je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o saradnji u trgovini i investicijama, a potpisnici su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Manoba Kumalo

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini razmenili su ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar obrazovanja Oven Numalo

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija iz oblasti informacionih, komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije, razmenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva turizma i omladine Srbije i Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Kraljevine Esvatini o saradnji u oblasti turizma, razmenili su ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar spoljnih poslova Polile Šakantu.  

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija o saradnji u oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga, digitalnih veština i drugo, razmenili su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija

Memorandum o razumevanju između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Kraljevskog naučno-tehnološkog parka Esvatini i Komisije za komunikacije Esvatinija u oblasti veštačke inteligencije, uključujući velike jezičke modele i generativne tehnologije veštačke inteligencije, razmenili su direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Srđan Kolaković, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk, direktor Departmana za informatiku Univerziteta Esvatini Andile Metula i ministar obrazovanja Oven Numalo.

Vučić: Nećemo zaboraviti da je Esvatini bio uz nas u teškim vremenima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada neće zaboraviti prijateljstvo i lojalnost koju joj je Esvatini ukazao time što je, kako je istakao, podržavajući Povelju UN imao hrabrosti da bude uz Srbiju kada su predlagane rezolucije UN koje nisu išle nama u prilog.

"Prijatelji se prepoznaju kada je teško. Mi ćemo znati da uzvratimo tu i takvu vrstu prijateljstva i lojalnosti prema ovom divnom afričkom narodu i

On je dodao da je srećan što će kralj Esvatinija Msvati III tokom posete Srbiji obići i Novi Sad i Kragujevac. 

"Njegova je velika želja je da, osim da se upozna sa našim naučno-tehnološkim parkovima, poput ovog u Novom Sadu, Biosensom, superkompjuterima i data centra, da upozna i našu namensku industriju", naveo je Vučić. 

Dodao je da će u Kragujevcu pokušati da predstavi i deo naše namenske industrije. 

Vučić je izrazio zadovoljstvo dolaskom kralja Esvatinija u Srbiju i poručio mu da se oseća kao kod kuće.

"Za one koji ne znaju, Esvatini je zemlja na jugu Afrike, okružena Južnoafričkom Republikom i Mozambikom, divna zemlja i divan narod. Slobodarski, koji je pokazao u ne lakim trenucima, podržavajući Povelju UN i pravne norme UN, podržavajući i Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja želeo da pokaže solidarnost, smeo da se isprsi u zaštitu međunarodnog javno-pravnog poretka kada je u pitanju teritorijalni integritet Republike Srbije, i kada su u pitanju rezolucije koje su bile predlagane i donošene protiv interesa našeg naroda i naše zemlje", istakao je Vučić.  

Dodao je da je zato njegova zahvalnost kralju Msvatiju Trećem bezgranična.

"Nikada nećemo zaboroviti to prijateljstvo, a prijatelji se poznaju u nevolji. Pojačaćemo saradnju od oblasti tehničke saradnje do saradnje u oblasti edukacije mladih, jer ćemo povećati broj stipendista iz Esvatinija koji će boraviti u našoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da će studenti iz Esvatinija biti most između dveju zemalja. 

Predsednik je naveo da je da mu je kralj Esvatinija preneo da svih 54 ili 55 zemalja  u Africi imaju ugovor o slobodnoj trgovini između sebe.  

"Ono što mi još nismo uspeli ovde u regionu da postignemo, oni jesu na čitavom afričkom kontinentu. To je za nas veoma značajno u budućnosti i za našu privredu i naše privrednike, za mnoge stvari koje mi ovde proizvodimo i koje smo u stanju da napravimo,  ako želimo da plasiramo na afričko tržište, biće nam važno da pronađemo nekoliko  strateških partnera i u saobraćajnom, ali i u svakom drugom logističkom smislu", rekao je Vučić.

Dodao je da je zato zahvalan kralju Esvatinija što nam je objasnio prednosti te zemlje i šta je to što zajednički možemo da uradimo u različitim sferama društvenog života, od poljoprivrede, preko nauke, softvarske industrije i drugih oblasti.

Kralj Esvatinija: Povećanje trgovinske razmene stub za jačanje odnosa dve zemlje

Kralj Esvatinija Msvati III izjavio je na okruglom stolu "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta", koji se danas održava u Beogradu,  da povećanje trgovinske razmene između Srbije i Kraljevine Esvatnija predstavlja stub za jačanje odnosa dve zemlje i nudi mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje. 

"To bi trebalo da bude ključni pokretač našeg zajedničkog prosperiteta, tako što ćemo da iskoristimo uspeh svake zemlje. Možemo da iskoristimo uzajamne trgovinske mogućnosti, koje ne samo da jačaju naše bilateralne veze, već i pozicioniraju naše industrije da se nameću na globalnom tržištu", rekao je Msvati III.

Dodao  je da je ovaj okrugli sto značajan za obe zemlje, jer može da omogući veći ekonomski rast i međusobne dogovore dve zemlje o saradnji. 

Kralj Esvatinija je dodao da je poseta delegacije te zemlje Srbiji potvrda jačanja saradnje dve zemlje. 

"Mi zaista želimo da se ovi sporazumi isprate od strane našeg tehničkog osoblja kako bi se postigli željeni ciljevi. Esvatini se pozicionirao da bude konkurentno-proizvodno tržište u južnom delu Afrike. Mi želimo da pozdravimo prisustvo kompanija koje su već angažovane u poslovanju sa Esvatinijem i koje su izdvojile vreme da dođu i podele svoje iskustva na ovom forumu", rekao je on.  

Msvati III je pozvao srpske investitore koji imaju interesa da posluju u Esvatiniju.

"Naše institucije, kao što je nadležni organ za promociju investicija u Esvatiniju  pomoći će da se iskoristi veliki potencijal za afričko tržište", naglasio je on. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()