Potresno svedočenje Srbina u Hagu: Na suđenju Hašimu Tačiju izneo detalje otmice sina

Boban Delić otet je 1999. godine i nikad nije pronađen

02.11.2023. 17:24
  • Podeli:
Hašim Tači foto Boris Scitar:VLM:PIXSELL-642a8519164b9.webp Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Predrag Dedić, čiji je sin Boban otet u julu 1999. godine u Orahovcu na Kosovu i Metohiji i nikada nije pronađen, svedočio je danas video-linkom u procesu protiv bivšeg lidera terorističke OVK Hašima Tačija pred Specijalizovanim sudom u Hagu.

Dedić je rekao da je njegov sin otet kada je sa majkom krenuo ka Orahovcu kako bi uzeli stvari.

Po saznanju da mu je sin odveden u zatvor koji se nalazio u zgradi bivšeg Vatrogasnog doma, Dedić je otišao da pokuša da ga oslobodi, ali je i on sam zatvoren. On je kasnije oslobođen, a sinovljevo telo ni do danas nije pronađeno.

Dedić je pred sudom svjedočio i o tome kako su Albanci terali Srbe da im prodaju stanove.

"Morao sam da prodam stan koji su prvo opljačkali. Preko jednog posrednika Šiptara sam prodao. Rekao mi je `danas mi ga prodaj za 8.000 maraka, a ako nećeš, sutra će vredeti 5.000 maraka`. Dao sam ga za osam", ispričao je svedok Dedić.

U optužnici protiv Tačija je navedeno da je u likvidacijama u Orahovcu ubijeno 11 ljudi. Ubijeni su Boban Dedić, Cvetko Pelević, Panta Grković, Marko Jelić, Hisen Krasnići i još šest neimenovanih osoba.

U delu koji se odnosi na Bobana Dedića navodi se da su ga krajem juna 1999. automobilom odvezli pojedini pripadnici OVK izvan fabrike "Broj 18" u Orahovcu.

"Poslednji put je viđen u pritvoru pojedinih pripadnika OVK, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni", dodaje se u optužnici, prenose "Večernje novosti".

Hašimu Tačiju, kao i Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, sudi se za ratne i zločine protiv čovječnosti.

Optužnica ih tereti za najmanje 102 ubistva, otmice, mučenja, protivpravna zatvaranja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()