Predrag Pantić za UNU: Kažu da je Dejan dobro, ali mu ne daju pravo na poziv

Posle 10 dana, Pantići su od Euleksa dobili informaciju da je uhapšeni Dejan dobro, da ima lekove, hranu i dobre uslove – u šta i sami žele da veruju, ali dane ipak provode u iščekivanju

Autor: Emilija Pešić
19.12.2022. 19:31
  • Podeli:

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran, a Srbi su deseti dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Oni traže oslobađanje uhapšenih sugrađana, kao i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa KiM.

Sin uhapšenog Dejana Pantića za UNU kaže da njegova porodica hitno traži pravo na poziv. Posle 10 dana, porodica Pantić je dobila informaciju od Euleksa da je uhapšeni Dejan dobro, da ima lekove i hranu i dobre uslove. Žele u to da veruju, ali verovaće potpuno samo onda kada se lično čuju s njim. Svaki dan provode u neznanju i iščekivanju.

"Ne znam zašto mu ne daju taj poziv i zbog čega krše ta elementarna ljudska prava u 21. veku! Da čovek ne dobije poziv, da se javi, da kaže dobro sam – nisam dobro, imam to – nemam to... Zašto nema pravo da komunicira sa advokatima? Mi ne znamo na koji način ide taj njegov tok suđenja, ne znamo kako oni misle da se to odigra, u šta da verujemo, da li će oni sve vreme da povlače te njihove poteze u kojima ćemo mi biti nemoćni", kaže Predrag Pantić za UNU.

Ceo razgovor sa Predragom Pantićem možete pogledati u videu ispod:

Najveća snaga im je narod na barikadama. Umesto u svom domu, Srbi sa KiM Svetog Nikolu obeležavaju kod krsta u Rudaru.

Premijerka Ana Brnabić kaže da su Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga.

"Plašim se eskalacije. Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu – takvu stabilnost, iako, nažalost, ne vidim da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na KiM", rekla je premijerka.

Dokaz nestabilnosti su i polomljeni izlozi na četiri srpska lokala na samom ulazu u Bošnjačku mahalu, u Kosovskoj Mitrovici.

Prema navodima ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, aktuelno pitanje prijema Kosova u Savet Evrope se, sva je prilika odlaže, ali predstoji teška borba.

"Sve je prebačeno za sledeću godinu. Irska taj posao nije htela da završava za vreme svog mandata. Sada je Island na redu. Predstoje nam razgovori. S obzirom da Island održava Samit zemalja članica Saveta Evrope, nije im u interesu da podgrevaju razne probleme. Njima je u interesu da to prođe u nekom saglasju. Zato je naše očekivanje da ta tema neće biti brzo na dnevnom redu", smatra Dačić.

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zbog barikada zatvoreni za saobraćaj. Osnovci se od danas vraćaju u školske klupe, dok će srednjoškolci nastaviti nastavu onlajn.

Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()