Vučić: Očekujemo da KFOR održi reč, da bez saglasja nema otvaranja mosta na Ibru

Manifestacija se organizuju pod pokroviteljstvom opštine Žagubica i TO Žagubica, sa ciljem očuvanja nematerijalne baštine Homolja

17.08.2024. 13:32
  • Podeli:
aleksandar vučić, 17 avg 2024 - foto Tanjug Tanjug video-66c09c06bda98.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas manifestaciji "Dani proje i sira" u Medveđici, gde ga je dočekao predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović. Pored Vučića, u Medveđici je prisutan i v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak. U selu Medveđica okupio se veliki broj građana, a priređen je i kulturno-umetnički program.

"Dani proje i sira" organizuju se pod pokroviteljstvom opštine Žagubica i TO Žagubica, sa ciljem očuvanja nematerijalne baštine Homolja. Pored takmičarskog dela u kome se bira "Naj proja", "Naj sir" i "Najukusniji svadbarski kupus", program upotpunjuje zabavni i takmičarski deo u vidu seoskih sportskih igara. Kulturni deo programa biće organizovan kroz pesme i igre karakteristične za ovaj kraj.

Problemi u Kosovskoj Mitrovici

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara istakao i da je svakodnevno na vezi sa predstavnicima međunarodne zajednice i KFOR-a sa kojima imamo vrlo korektnu saradnju i da očekujemo da oni održe svoju datu reč o tome da bez saglasja odnosno zajedničke volje neće biti otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

On je prilikom posete manifestaciji "Dani proje i sira" rekao i da zajedničke volje da se most ne otvori - nema.

"Zajedničke volje nema, jer mi dijalog sa njima nemamo, ali videli ste da su oni raspisali izbore za 9. februar i sada im je sve kampanja zbog čega očekujem dodatne provokacije i probleme", istakao je Vučić.

Dodao je da veruje i da se uzda u to da će KFOR ispuniti i svoje obećanje i svoj primarni zadatak u skladu sa Rezolucijoim 1244.

Najmanje selo u Homolju

Selo Medveđica je najmanje selo u Homolju, u kome živi 40 stanovnika pravoslavne veroispovesti, vlaškog porekla.

Ovu manifestaciju su pokrenuli sami meštani sela Medveđica, a na njoj se okupljaju ne samo meštani ovog i okolnih sela, nego i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu.

Novac na nevladine organizacije

Predsednik Srbije je izjavio danas da je tokom prošle i ove godine u Srbiju ušla rekordna svota novca nevladinim organizacijama (NVO) koje imaju za cilj rušenje njega, navodeći da je reč o desetinama ili čak stotinama miliona evra

"Ove godine i prošle, to su rekordni iznosi novca. Našalio sam se i rekao sam Jorgovanki (Tabaković, guvernerki Narodne banke Srbije), Siniši (Malom, ministru finansija) i Milošu (Vučeviću, premijeru Srbije) da to počnemo da vodimo kao strane direktne investicije, bićemo apsolutni šampioni", rekao je Vučić novinarima u Medveđici.

On je ocenio da to što je namera onih kojima je novac uplaćivan, da njega ruše.

Oni to pravdaju time da rade na unapređenju demokratije, ističe Vučić i ocenjuje da je jasno o čemu se radi, čim se "ta sintagma koristi".

"Trebalo bi da to vodimo kao značajan udeo u stranim direktnim investicijama, reč je o desetinama, a usudio bih se da kažem i stotinama miliona evra. Pazite, ne dinara, već evra", rekao je Vučić.

On očekuje da javnost u narednim danima bude obaveštena kako to funkcioniše.

Američke službe

On je, komentarišući to što je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo da postoje dokazi da iza protesta tokom protekle godine u Srbiji stoje američke službe, da će pažljivo da prouči i pročita izveštaj koji je objavljen, ali da sada može da kaže da se mnogo toga čudnog dešavalo kako prošle tako i ove godine.

"Kada smo deo toga pročitali, ja sam tražio kompletan izveštaj da detaljno proučim, jer tu ima mnogo drugih zanimljivih stvari i za neke druge zemlje, za neke druge entitete i želim da pročitam. Pažljivo ćemo da proučimo i pročitamo sve što je Vlada Kine objavila, kao što uvek pročitamo ono što objavi Stejt department i ono što objavi Ruska Vlada. Jedino što mogu da kažem da je mnogo toga čudnog bilo i prošle i ove godine, mnogo čudnih stvari", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je čudno da je Srbija jedina zemlja u svetu u kojoj su najbrojnije demonstracije pokrenute posle masovnog ubistva koje se dogodilo u školi Vladislav Ribnikar, gde, kako je rekao, državni organi nisu imali nikakvu krivicu i upitao zašto se protesti nisu održavali u Hrvatskoj, u kojoj je nedavno ubijeno sedmoro ljudi.

"Ako vi kažete nekome da dve nedelje nema nikakvog kopanja, dve godine, mi treba da vidimo možemo li to da radimo na čist način ili ne, a nećemo ako ugrožavamo zdravlje bilo koje životinje, a ne čoveka, a ne deteta, a vi nastavljate da insistirate na tome. Vrlo čudno. Mnogo je čudnih stvari, ne mogu da kažem ni da su oni u pravu ni da nisu, pažljivo proučavamo.. Ali će biti veoma zanimljivo kada budete videli, iako to nije uvek sve transparentno, jer oni imaju tzv. bojler organizacije u koje ubace novac, a onda kroz istu banku prebacuju i u kešu isplaćuju deo novca, ali ćete videti ogroman novac ubačen u našu zemlju, sa nesumnjivim ciljem destabilizacije Srbije, ali neka ljudi procene", rekao je Vučić.

Istočna Srbija

Vučić je rekao da će ubuduće veću pažnju posvetiti istočnoj Srbiji, u kojoj se održava današnja manifestacija.

"Hvala divnim ljudima i domaćinima ovog kraja na srdačnom i toplom dočeku i razgovoru, jer uvek želim da čujem šta je to što im treba, koji su im planovi i kako država može da pomogne", naveo je Vučić u objavi na Instragram nalogu buducnostsrbijeav.

Istakao je da je priroda istočne Srbije veličanstvena i da ima mnogo potencijala koje do sada nismo dovoljno iskoristili. 

"Neustavni razgovori"

Predsednik Srbije je istakao i da ocene koje dolaze iz opozicije da razgovorom sa građanima izlazi iz okvira ustavnih nadležnosti predsednika, predstavljaju krajni rezultat nečijeg očaja.

"Takve izjave su krajnji rezultat nečijeg očaja", rekao je Vučić i naglasio da je o tome govorio jedan advokat koga nije poznavao, a čije je ime slučajno video na spisku onih koji primaju novac spolja preko neke čudne organizacije.

"Sad znam bar da nije sam bio toliko pametan, nije sam to smislio nego mu je neko pomogao", naveo je Vučić i dodao da je taj advokat inače poznat po tome što vređa koga stigne na društvenim mrežama, pravi se mnogo pametan ali, kako je naglasio za tuđe pare i tuđe interese. 

Na pitanje kako tumači to što poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da ga od septembra čeka pakao, odnosno sve nas, Vučić kaže da to određuje Bog, gde ko ide, a na zemlji svako radi svoj posao.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()