'Zahvalan sam zbog istrajne podrške Srbiji od strane Italije': Vučić nakon tet-a-tet sastanka sa Melonijevom

Predsednik Vučić i premijerka Meloni predstavili su ispred Palate Srbija jedno drugome članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak, a zatim i obraćanje javnosti

03.12.2023. 15:38
  • Podeli:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednicu Vlade Republike Italije Đorđu Meloni, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Predsednik Vučić i premijerka Meloni predstavili su ispred Palate Srbija jedno drugome članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak.

Vučić je na početku obraćanja izrazio zahvalnost jer je premijerka Meloni našla vremena u svom gustom rasporedu i za Srbiju.

"Konstatovali smo da Srbija i Italija imaju dobre političke i ekonomske odnose, da je naša robna razmnena može da bude još veća, pogotovo kada krene izgradnja u Kragujevcu. Razgovarali smo o regionalim pitanjima, evropskom putu Srbije, i zahvalan sam zbog istrajne podrške republike italije evropskom putu i republici Srbiji. Posebno sam zahvalan Đorđi jer je uvek želela da sasluša šta Srbija ima da kaže, i što nije imala jednostran pristup", kazao je Vučić.

Kako je rekao Srbiji predstoje i drugi važni sastanci u narednom periodu.

"Meloni je jedan od većih lidera što dokazuje svojim raskošnim talentom", kazao je Vučić.

"Kompanija Salantis Generator bi mogla osim proizvidnje Pande da bude generator u autoindustriju. Posebno sam izrazio sahvalnost na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja kriza na Zapasnom Balkanu, ukazao na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema. Nadam se da ćemo imati još veću ulogu Italije u rešavanju problema", kazao je Vučić.

Dodaje i to da će Srbija znati da ceni Italijansku podršku, te poručio kako posle obraćanja idu na ručka.

"Kod nas u Srbiji možete da izgovorite šta hožete, mi ćemo da odgovorimo, ali ćemo biti fini. Jedina stvarna uvreda je da nam kažu da nismo bili dobri domaćini. Dobrodošli u Srbiju", rekao je Vučić Melonijevoj.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Đorđa Meloni takođe se obratila nakon tet-a-tet sastanka sa predsednikom Vučićem.

"On je bio izvanredan domaćin, sve što smo doživeli ovde bilo je izuzetno lepo i zahvalna sam mu na tome. Ovo je moja prva poseta Srbiji. Naši odnosi mogu da budu još bolji i da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam imala priliku već da se vidim ali smatram da je trebalo da dođe do ovakve posete", kazala je Meloni.

"Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena ima zaista velik uspeh. Puno preduzeća, kompanija, može da bude još investicija, još novih radnih mesta. Mislim da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile kompanije Italije. To govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje naš preduzetnički svet gleda na Srbiju. Tu je bitan i posao koji predsednik Vučić i Vlada ovde obavljaju. Tu su veliki rezultati koji su postignuti, izuzetni", rekla je premijerka Italije.

"Zaista sam veoma zadovoljna što postoji mogućnost, što imamo lidere koji razumeju i shvataju koliko je bitno da se naši odnosi poboljšaju zbog privrede. Naši odnosi pokazuju strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i zato ćemo da budemo u prvim redovima među zemljama koje se zalažu za proširenje i ponovno ujedinjenje Evrope. Evropa nije neki klub za koji neko treba da odluči ko će da bude tu, a ko ne. Jako je bitno da dođe do ponovnog ujedinjenja cele Evrope, kada gledamo scenario u celom svetu", rekla je Meloni.

"Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu", dodala je Meloni.

Italija će biti uz Srbiju na evropskom putu, istakla je Meloni.

"Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. Italija jako podržava taj proces i mi radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane preuzele na sebe", rekla je.

"Želim da zahvalim Beogradu na svim naporima koje ulaže. Naša energija treba da bude uložena i u to i da rešimo te probleme na pravi način. Vrlo brinemo o borbi protiv nelegalnih migranata", kazala je premijerka Italije.

Vučić je prethodno dočekao predsednicu italijanske Vlade na beogradskom aerodromu.

Vučić je pre dva dana u Dubaiju rekao da očekuje srdačan razgovor sa italijanskom premijerkom.

Na pitanje da li će tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Meloni, Vučić je za RTS kazao da će i to biti tema, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

"Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari", rekao je Vuči

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()