Predsednik Vučić nakon izbora na KiM: Dogodio se miran politički ustanak srpskog naroda

Na vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba

24.04.2023. 13:21
  • Podeli:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a tema obraćanja bili su jučerašnji održani izbori na Kosovu i Metohiji. 

Na vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba. Kako je ranije izjavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

Predsednik je na početku govorio o izborima na KiM:

"Ovo je analiza tektonskih promena koje su se dogodile na KiM. Juče nije i to i ne sme biti naša analiza površna i plitka da je ono poraz Kurtija" rekao je Vučić.

Kako je rekao na biračkom spisku ima 45.095 lica. Srba ukupno izašlih je 13, od kojih dvoje kažu da su izašli greškom.

Tanjug/Zoran Žestić

"To je 0,029 odsto glasova Srba. U srpskim naseljima u Zubinom potoku niko nije izlazio na izbore, u Kosovskoj Mitrovici dvoje. Izašao je značajno manji broj Albanaca. Na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao. Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca. Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije" rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u nedelju na KiM nije samo dogodio nedvosmisleni poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima već i tektonske promene na KiM.

"Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga, srpski narod je juče pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega, međunarodne zajednice,  mislim na zapadne sile - traži veće poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja", istakao je Vučić u obraćanju građanima.

"OEBS nije pratio izbore. Nije ni evropska potrošačka misija. Iz Kancelarije EU i Kvinte juče nisu imali vremena da obiđu biračka mesta. Ukupno je glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, dobar deo njih ne živi tu. Šta su nam ti izbori pokazali?", upitao je on.

Šta su nam pokazali izbori na Kosovu?

"Pod jedan to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva ovako nešto se nije desilo na evropskom tlu. Pod tri ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan narod, koji je bio spreman da pokaže odlučnost da se suprotstavi okupacionim gaulajterima. Juče u prepodnevnim satima bile su ulice prazne, popodne su bile pune. Srbi su želeli da pokažu mi smo tu, ali ne želimo da učestvujemo u vašem cirkusu. Pod četiri - mi suštinskog dijaloga nemamo. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire. Sada su u procentu 99,97 odsto pokazali ne samo da neće da učestvuju, da im vlast nije važna i da im je otadžbina Srbija mnogo važnija" , poručio je Vučić.

 

'Nastupila je potpuno nova politička realnost'

"Rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost. Čekao sam da vidim sa kakvim zaključcima će da izađu. Radio sam sa svojim timom do iza ponoći i jutros da bismo došli do nekih zaključaka. Mi ćemo morati da se ponašamo drugačije. Kurti to nije razumeo. On misli da će da upravlja sa 400 glasova. Sve može, samo nemojte posle od Srba da tražite ništa. Kaže Stano da se ubrza dijalog, vi očigledno ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, nikada nizašta niste želeli da ih čujete. Nažalost niste razumeli poruku, mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas. Stvarno mislite, mi jedva čekamo da se vratimo u institucije. Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije", istakao je Vučić.

"Deset godina niste čuli Srbe, pričate gluposti. Zato vam nisam ni potpisao ništa. Jedino za šta vam Srbija služi, jeste da ispunjava vaše želje. Jeste primetili da me niko nikada nije demantovao? Juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas", dodao je on.

"Mi moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju, našem evropskom putu. To sada za nas postaje komplikovano, ali ćemo u narednom periodu da vidimo šta možemo da uradimo. Govorili ste da je za sve kriv Beograd. Zamislite izašlo je 13 Srba, dvoje greškom. Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali. Svaku reč su slagali. Još nisam doneo odluku, ali ću 2. maja verovatno ići u Brisel. Ne dam vam lažovi i prevaranti, da se u ne znam šta zakunete, opet bi slagali. Našem narodu verujem. Kažu prošlo je mirno, prošlo je jer je naš narod tako hteo. Sve je samo varanje ne bi li Kosovo steklo punu nezavisnost. Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran ustanak naroda koji neće da trpi zulum, samo da bi dobio pohvale iz Brisela i Vašingtona. Težak je period pred nama, u skladu sa tim nama nije potreban nikakav sukob sa NATO", rekao je on i dodao;

"Naravno 2. maja ništa neće biti rešeno. Tako će to da izgleda, da Srbiju krive za šta im pada na pamet. Ono što je naš zaključak je da ćemo štititi poziciju našeg naroda, razumeti njihove poruke, poštovati Ustav Srbije, a ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog. Nama je potreban stvarni razgovor sa Albancima. Plašim se da je ovo uvod u dublju krizu. Znate li ko je Braca Nikolić? On je uhapšen pre skoro godinu dana, uhapšen kažu zbog malverazacija na Brezovici. A onaj što je upucao decu je na slobodi. To je demokratija? Znamo mi da imate većinu u Savetu Evrope. Jedno se dogovorimo, vi radite nešto drugo. Šta mi možete? Da otkrijete moje račune u inostranstvu, nema ih, da otkrijete vile, nema ih. Problem je to da prestanete da varate Srbe i Srbiju, to je najvažniji zaključak. Još jedanput želim da zahvalim srpskom narodu koji je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji su silinom i snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi. Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope", zaključio je je predsednik Srbije.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()