Predsednik Vučić se sastao sa ambasadorkom Kine: Što pre osnovati ZSO

Vučić je ambasadorku Kine informisao o tome da je Beograd ispoštovao Brisleski sporazum, ali da Priština nije i ne želi to da učini.

05.11.2022. 11:53
  • Podeli:
čen bo vučić tara radovanović tanjug-1667645602647.webp Foto: Tara Radovanović/Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas, nešto posle 11 sati sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Vučić je ambasadorku Kine informisao o tome da je Beograd ispoštovao Brisleski sporazum, ali da Priština nije i ne želi to da učini.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ambasadorka Kine Čen Bo prenela je da Peking podržava napore da se dogovor o KiM postigne u okviru Rezolucije 1244 SB UN i protivi se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma, saopšteno je iz Predsedništva.

Ona je zahvalila Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, istakavši da je stav Kine po tom pitanju dosledan.

"Veoma cenimo napore Srbije i Vas lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima. Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti", rekla je ambasadorka Kine.

Predsednik se sastao danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine kako bi je obavestio o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i poziciji u kojoj se naša zemlja nalazi.

Tom prilikom, predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, te ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Predsednik Vučić zahvalio je ambasadorki NRK na podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()