Predsednik Vučić stigao u Njujork, u ponedeljak učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN

Tokom boravka u Njujorku biće obavljeno i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija

21.04.2024. 08:00
  • Podeli:
Tan2023-10-2412262975_0 aleksandar vučić foto vladimir šporčić-653e266d1cb96.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gde će u ponedeljak predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu UNMIK-a. 

U izveštaju koji je objavljen na sajtu UN, a koji treba da bude razmotren sutra na sednici SB UN, Gutereš je naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

Predsednik Vučić će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Predsednik Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i kako će ona poremetiti odnose u regionu i najavio da će se Srbija suprotstaviti usvajanju rezolucije svom svojom snagom. 

"Ne zaboravite, to je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH. Ne zaboravite da je to pitanje izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savetu bezbednosti, a ne Generalnoj skupštini", istakao je Vučić.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je u svom redovnom šestomesečnom izveštaju o radu Misije UN-a na KiM, za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Gutereš je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

U oktobru prošle godine održana je poslednja redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a  nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.

Sednica SB UN održava se u ponedeljak od 10 časova po istočnoameričkom vremenu, odnosno od 16 časova po srednjoevropskom vremenu u sedištu UN-a.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()