Predsednik Vučić: Više nikad ne smeju se ponoviti barikade na Drini, uvek ćemo u muci biti zajedno

Na Trgu Republike održava se centralna manifestacija Prvog svesrpskog sabora

08.06.2024. 17:48
  • Podeli:
vučić screenshot rts trg-66647c8e9f1af.webp Foto: Screenshot RTS

Sa Trga Republike gde se održava centralna manifestacija se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao je da mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim i značajnim događajima.

"Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu, koji neće trajati jedan dan ili dva meseca, već će trajati doveka. Niko više neće moći da uništi srpsko jedinstvo! I niko više neće moći da pravi korake nazad", rekao je na početku svog obrćanja Aleksandar Vučić.

Vučić je dodao da nam se više nikada ne smeju ponoviti barikade na Drini, i da moramo u muci uvek biti zajedno.

 "I niko više nikada neće moći da pravi korake unazad u odnosu na jedinstvo koje je danas postignuto. Pre 10 godina postigli smo dogovor sa predsednikom Dodikom, makar se razlikovali u stavovima, u mišljenjima. Makar ne mislili da su predlozi onog drugog uvek najbolji, da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nikada ne čujemo tešku reč jedni od drugih, da nam se nikada više ne ponove blokade i barikade na reci Drini, već da uvek budemo zajedno u muci i nevolji pogotovo i pre svega. Danas smo to potvrdili našom deklaracijom i to jedinstvo više niko i nikada neće moći da sruši", rekao je Vučić.

Kaže da smo postigli danas i mnogo važnih dogovora. 

"Svaki ministar u vladi Srbije, ubuduće, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a ne neko drugo. Svaki ministar u vladi Srpske prvo mesto gde će ići biće Beograd. Naša deca, iako sam to više puta predlagao, a onda bi se nekim čudom svi pojavili pa bi nam objasnili kako su i Milano i Barselona mnogo važniji za nas u Beogradu nego Banjaluka, pa nikako da ekskurzije organizujem u Banjaluku", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će deca ići da upoznaju i Prijedor, Bijeljinu, Hercegovinu, sarajevsko-romanijsku oblast.

"Valjda nam je svuda nešto lepše. Nije. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i Srpsku, onda možemo da upoznajemo i svet. Vidite, tako male odluke, a tako važne, a tako velike, danas smo konačno doneli formalnu odluku. I ja sam kriv, sestre i braćo, što ranije nismo krenuli u realizaciju toga, jer sam sve mislio da će ovi drugi krenuti da rade svoj posao", rekao je Vučić.

Dodaje da će lično nadgledati rad na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu.

"Sa tim ćemo ići brzo, najbrže i najbolje moguće. Pričali smo i o svim konkretnim stvarima, o izgradnji auto puteva. U ponedeljak prebacujemo 10 miliona evra za izgradnju deonice Bijeljina-Sremska Rača. Hoćemo da budemo spojeni sa drugim najvećim gradom u RS", rekao je predsednik.

"Nad našim narodom počinjeni su brojni i strašni zločini, a mi smo za agresore bili kolateralna šteta. Zato možemo bolje da prepoznamo koliko je važna sloboda, i gde je i kakav je put Srbije, i put Republike Srpske. Moramo da budemo mudriji nego obično, da pokažemo da smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20 veku više nego drugi, dajte da pametnom politikom sačuvamo glave naše dece! Da kroz mir ostvarimo naše interese i ciljeve. To je naš najvažniji zadatak", istakao je centralnoj manifestaciji na Trgu Republike predsednik Vučić.

Kako ističe Vučić, u Sarajevu je svima kriv samo Dodik i RS, kao što je KiM kriva svima.

On kaže da je mnogima u Sarajevu kriv samo Milorad Dodik i Republika Srpska.

" Ali dolaze promene u svetu, moramo da sarađujemo i sa Zapadom, i sa Istokom. Moramo da se bavimo ekonomijom, to je ugaoni kamen naše bezbednosti. Sve što imamo danas imamo zahvaljujući ekonomiji. I fabrike, i ljude, i što možemo naše institucije da finansiramo širom regiona", kaže predsednik Vučić i dodaje da je  nam je ekonomija potrebna.

Predsednik je i najavio da će prvi put u istoriji pet migova preleteti preko centra Beograda, kao simbol jake ekonomije.

"Moramo znati šta nam je cilj, i da sve radimo na mudar i pametan način, onako kako je o tome mislio veliki Miloš. I da vam kažem, pošto su uvek postojale sumnje kako ćemo se odnositi prema KiM. I tako već 12 godina mi tobože ne vodimo računa o nacionalnim interesima, pa ćemo tobože sutra da ga priznamo. Tako su govorili i za RS", dodaje Vučić.

Vučić je govorio i o prelomnom trenutku u Savetu Evrope pri pokušaju da se u njega primi Priština, ali o donošenju Rezolucije o Srebrenici u UN.

Pred okupljenima na manifestaciji na Trgu Republike Vučić je raširio zastavu koju je nosio u UN.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()