Predstavnici "Srbije protiv nasilja" u RIK i GIK tvrde: 30 odsto "fantomskih" glasača na izborima

Marinković tvrdi da je to ustanovljeno na osnovu uvida u 1.300 uzoraka

22.12.2023. 15:06
  • Podeli:
zatvaranje biračkih mesta, izbori, biračko mesto, glasanje, kragujevac - 17 dec 2023 - foto Tanjug Nebojša Raus (3)-657f52601cf4f.webp Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Član Republičke izborne komisije (RIK) ispred liste "Srbija proiv nasilja" (SPN) Tanasije Marinković rekao je danas da je njihov pravni tim od 15 članova izvršio uvid u jedan deo izbornog materijala i da su utvrdili, kako je rekao, 30 odsto "fantomskih" glasača ostvarilo pravo glasa na izborima.

On je na konferenciji za novinare ispred RIK-rekao da se te osobe nalaze na pozivima za glasanje koje su dostavili stanovnici zgrada, koji tvrde da ti ljudi nisu njihove komšije i ne žive u tim zgradama.

Marinković tvrdi da je to ustanovljeno na osnovu uvida u 1.300 uzoraka.

"Fantomski birači su lica koja se nalaze na pozivima za glasanje koja su nam građani, stanovnici zgrada dostavljali koji tvrde da ta lica ne žive na tim adresama, da nisu njihove komšije i njihovi sugrađani. To rađa ozbiljnu sumnju u uređenost biračkih spiskova u Srbiji, a samim tim i u zakonitost i legitimnost čitavog procesa", rekao je Marinković.

Predstavnica SPN u Gradskoj izbornoj komisiji Sofija Mandić tvrdi da postoji problem sa biračkim spiskovima i "fantomskim" biračima i smatra da je potrebna međunarodna istraga, a da treba pozvati i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()