Priština postavlja nove uslove: Za ostavke gradonačelnika potreban potpis 20 odsto birača

Srbi sa severa KiM traže ostavke gradonačelnika iz Leposavića, severne K. Mitrovice i Zubinog Potoka

18.12.2023. 16:30
  • Podeli:
Kosovska Mitrovica_Foto Profimedia-63ea3519de1c9.webp Foto: Profimedia

Prištinska Centralna izborna komisija (CIK) odgovorila je trojici predsednika skupština opština Leposavić, severna Kosovska Mitrovica i Zubin Potok izabranim na izborima koje su Srbi bojkotovali, da je za njihovo razrešenje putem peticije potreban potpis 20 odsto biračkog tela u tim opštinama.

Nakon što su Srbi iz četiri opštine na severu KiM pokrenuli peticiju za njihovu smenu, predsednici opština Leposavić, severna Kosovska Mitrovica i Zubin Potok su, kako je nedavno rekao portparol CIK-a Valjmir Eljezi, zatražili od CIK-a da dostavi informacije da li su građani koji su podneli zahtev za smenu birači u tim opštinama, kao i informacije o ažuriranom broju upisanih birača. 

Eljezi je danas naveo da je CIK obavestio predsednike tri skupštine opštine, tri inicijalne grupe i Ministarstvo lokalne samouprave u vezi sa ažuriranim brojem upisanih birača u ovim opštinama, na osnovu čega se izračunava minimalno potreban broj potpisa od 20 odsto, prenosi RTK.

Prema podacima CIK, ukupan broj građana sa pravom glasa u opštini Leposavić je 13.441, a od tog broja 2.689 čini 20 odsto biračkog tela u ovoj opštini.

U opštini Zubin Potok broj građana sa pravom glasa je 6.732, a 20 odsto je 1.347, dodaje CIK.

Kada je reč o opštini severna Kosovska Mitrovica, prema podacima CIK, ukupan broj birača je 18.199, a 3.640 birača čini 20 odsto biračkog tela, dodao je Eljezi. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()