Pupovac i Žigmanov potpisali deklaraciju o međusobnoj saradnji Srba i Hrvata

“Deklaracija o saradnji sadrži sve ključne, vitalne tačke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, a koje se tiču i svih prava i okolnosti u kojima se ta prava ostvaruju”, rekao je Pupovac.

05.01.2023. 13:44
  • Podeli:
pupovac žigmanovi profimedia medija centar-63b6c5e3ddc71.webp Foto: Profimedia/Medija centar

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i  Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov,  predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) koji ujedno obavlja i dužnost ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije potpisali su danas u Zagrebu deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Potpisana deklaracija

“Deklaracija o saradnji sadrži sve ključne, vitalne tačke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, a koje se tiču i svih prava i okolnosti u kojima se ta prava ostvaruju”, rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao i da mu je drago što će Žigmanov biti i na prijemu SNV-a na Badnjak.

“Nisam slučajno ovde. Nismo slučajno ratifikovali i danas potpisali dokument o našoj saradnji, ona je poslaedica isto tako bogate i raznovrsne saradnje kad su u pitanje institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji i srpske u Republici Hrvatskoj od političkih stranaka, preko kulture, informisanja, obrazovanja, kroz razmaenu iskustava i kulturnih praksi i sadržaja pa do sporta", rekao je Pupovac, obraćajući se novinarima pre samog čina potpisivanja.

"Ovde sam da posvedočim ono što je temeljno poslanje i misija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a to je da osim stvaranja ključnih pretpostavki za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Republici Srbiji, da to činimo odgovorno i artikulisanjem toga interesa da stvaramo prakse koje će omogućiti da se ta platforma realizuje u širim državnim, društvenim i narodnosnim okvirima. U tom smislu naša saradnja sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj je prirodna jer je deo naših temeljnih političkih okvira”, rekao je Žigmanov.

'Sa dolaskom Dačića pravimo zalog za drugačiju budućnost Srba i Hrvata'

Govoreći o dolasku ministra spoljnih poslova Srbije i prvog potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića sutra u Zagreb, Pupovac je nagalasio da se sa Dačićem nalazi "da bismo pravili zalog za drugačiju budućnost Srba i Hrvata".

“Nema nikakve sumnje da će u ovom ili onom formatu, više ili manje formalnom, biti razgovora između delegacije vlade Republike Srbije i izaslanstva Vlade Republike Hrvatske”, rekao je Pupovac, kazavši da će se na vreme znati sve forme koje će ti razgovori imati.

“Gospodin Žigmanov i ja smo što se nas tiče učinili sve da do toga dođe, ali ne i da formatiramo te razgovore”, rekao je Pupovac, dodavši da je siguran da će ti razgovori biti važni, u kojoj god se formi dogodili.

“Sutrašnji razgovori će otvoriti vrata za nove susrete i za nove razgovore”, rekao je.

Žigmanov je rekao da je njihova uloga bila uloga posredovanja u tome da Ivica Dačić dođe u Hrvatsku. 

“Naravno da su kabineti tela vlasti koji su zaduženi za spoljne poslove i odgovorni za međudržavnu suradnju za pretpostaviti imali neku komunikaciju”, rekao je Žigmanov.

Žigmanov sutra sudeluje na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu na kome će, uz ministra Dačića, predstavljati srpsku vladu.

Prijem počinje u petak, na Badnji dan, sa početkom u podne.

Kako je ranije najavljeno, prijemu će prisustvovati i hrvatski premijer Andrej Plenković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()