Rama: Kurti nije u pravu, novi predsednici opština podstiču nasilje

Za situaciju na severu KiM albanski premijer ne krivi isključivo Kurtija, već i srpsku stranu koja je bojkotovala izbore

03.06.2023. 09:27
  • Podeli:
Tan2022-12-0618230392_0 Edi Rama Jadranka Ilić-63ca7136e3e18.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Albanski premijer Edi Rama smatra da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija "potpuno u pravu" kada je reč o dešavanjima na severu Kosova i Metohije. On kaže i da stav premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o tome nije ispravan.

"SAD i EU žele da podignu Kosovo na drugi nivo i iz tog razloga su potpuno u pravu u vezi sa dešavanjima u severnim opštinama, a ne Aljbin Kurti", rekao je Rama za britanski Bi-Bi-Si.

On je naveo da su SAD i EU žele od tzv. Kosova naprave nezavisnu državu koju svi priznaju, i koja, kako je rekao, "može da sedi u UN i bilo kojoj drugoj međunarodnoj instituciji".

Istakao je da je Kurti bio odlučan da ohrabri novoizabrane gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM da uđu u zgrade opština.

"Da razjasnim, bilo je jako dobro što su imali izbore i što se pokazalo da niko ne može da podriva demokratiju na Kosovu. Ali, nije bila dobra ideja insistirati da novi predsednici uđu u te zgrade i podstiču nasilje, gde su nepravedno povređeni vojnici KFOR-a", rekao je Rama.

On je dodao da za situaciju na severu KiM ne krivi isključivo Kurtija, već i srpsku stranu koja je bojkotovala izbore. Ocenjuje da je potrebno sagledati širi okvir.

"Široki okvir je činjenica da su Kosovo i Srbija, zahvaljujući Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, veoma blizu sporazuma", rekao je albanski premijer i izrazio uverenje da će do sporazuma između dve strane, kako je rekao, bez obzira na sve, ipak doći.

"Svi lideri koje smo sreli u Moldaviji bili su jasni u stavu da dve strane treba da sednu i jednom za svagda zaključe sporazum", rekao je Rama i naveo da je finalizacija sporazuma jedini akt primeren za Beograd i Prištinu, kako bi zajedno nastavili putem evropskih integracija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()