Rama ne isključuje mogućnost sastanka Vučića i Kurtija tokom Berlinskog procesa

On je ocenio da situacija u regionu i tekuće tenzije neće oslabiti

14.10.2023. 21:58
  • Podeli:
profimedia-0781870096 edi rama-649ff53652567.webp Foto: Profimedia

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je malo verovatno da će doći do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija tokom Samita Berlinskog procesa u ponedeljak u Tirani, ali da ta mogućnost nije sasvim isključena. 

U intervjuu za Juronjuz Albanija, Rama je rekao da ništa slično nije planirano u okviru Samita, ali da, kako kaže, treba napomenuti činjenicu da će francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc biti u Tirani kao inicijatori ovog Samita, i da u takvim uslovima ništa nije isključeno.

"Pošto su Makron i Šolc pozvani i pošto su obe zemlje (Francuska i Nemačka) autori francusko-nemačkog plana normalizacije odnosa Kosova i Srbije, može se desiti da dva evropska lidera zatraže sastanke sa predstavnicima Beograda i Prištine", naveo je Rama. 

On je ocenio da situacija u regionu i tekuće tenzije neće oslabiti, pošto je dnevni red odavno utvrđen i odlučeno je šta bi trebalo da se postigne na samitu u Tirani. 

Prema Raminim rečima, nijedna država Zapadnog Balkana nije spremna da bude punopravna članica Evropske unije. 

Fokusirajući se na perspektivu članstva Albanije u Evropskoj uniji do 2030. godine, kao rok koji je predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, Rama je bio uzdržan.

"Hajde da budemo iskreni i realni. Evropa funkcioniše na način da se Komisija, Savet zasnivaju na izborima, promenama. Šarl Mišel je fantastičan predsednik Evropskog saveta, ali ga neće biti sledeće godine, kao ni Komisije u sadašnjem sastavu", rekao je Rama.

On je dodao da odluka o članstvu 2030. nije doneta.  

"Iskustvo me je naučilo da se ne treba oslanjati na rokove koje nam postavlja EU, jer se oni menjaju kada je u pitanju odnos prema našim zemljama", naveo je Rama.

Berlinski proces započet je 2014. godine inicijativom bivše nemačke kancelarke Angele Merkel sa ciljem povezivanja i integracije zemalja Zapadnog Balkana pre ulaska u Evropsku uniju.

Tirana će u ponedeljak, 16. oktobra biti domaćin samita koji se prvi put održava u Albaniji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()