Rama: Region ne pripada ni Kurtiju ni Vučiću, nego narodima i državama koje ga naseljavaju

'Ovaj region je mnogo patio od nacionalista, od nacional-folklorista i stalnih sukoba koji su možda imali opravdanja u drugim vremenima, ali ne i danas usred Evrope koja po svaku cenu traži mir'

23.06.2023. 16:14
  • Podeli:
Edi Rama Foto: Tanjug/Henry Nicholls (POOL)
Edi Rama

Nacionalni interes Albanije je ugrožen dešavanjima na severu Kosova, izjavio je u albanski premijer Edi Rama, dodajući da Zapadni Balkan ne pripada ni kosovskom, ni srpskom lideru, nego svim državama tog regiona.

Rama je na konferenciji za novinare rekao da region ne pripada ni premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i ocenio da je novi, konkretan pritisak Francuske i Nemačke, uz podršku SAD, da se finalizuje sporazum Kosova i Srbije "alarmantna potreba koliko i deeskalacija situacije na severu Kosova".

"Ovaj region nije ni Aljbinov, ni Aleksandrov, ovaj region pripada narodima, državama koje ga naseljavaju i koje njime upravljaju. Ovaj region je mnogo patio od nacionalista, od nacional-folklorista i stalnih sukoba koji su možda imali opravdanja u drugim vremenima, ali ne i danas usred Evrope koja po svaku cenu traži mir", rekao je Rama.

Rama je rekao da su Kosovo i Srbija pristali na Sporazum o putu ka normalizaciji, ali da se ponašaju kao da tog dogovora nema, i ocenio da napetost u odnosima Beograda i Prištine odgovara jedino Rusiji, prenosi N1.

"Ovaj status kvo ne može da bude nastavljen, moramo da izađemo iz ove političke igre, a moramo da izbegnemo i scenario pogoršanja položaja Kosova“, naveo je Rama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()