Ravna linija: Koliko se Srbija u poslednjih šest godina spremila za ulazak u EU?

Ono što je ključna poruka Beogradu jeste da ako je i dalje strateški cilj članstvo u EU, onda ovdašnje vlasti moraju da imaju proaktivni i objektivni način izveštavanja građana o Uniji.

Autor: Zvonko Ninkov
17.10.2022. 18:48
  • Podeli:

"Srbija je postigla izvestan napredak u evropskim integracijama, ali sada je, u svetlu globalne situacije i rata u Ukrajini, za članice Evropske unije posebno važna zajednička spoljna i bezbednosna politika", poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji. Takva ocena potvrđena je i na javnom čitanju izveštaja Evropske komisije u Beogradu.

Ravna linija - tako izgleda ocena opšte spremnosti Srbije za članstvo u EU u proteklih šest godina. Čak i kada u jednoj oblasti ima napretka, u drugoj odemo korak nazad. Ovoga puta, tome je doprinela neodlučnost Srbije oko usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

"Kao što znate, ovaj izveštaj dolazi u posebno teškom trenutku za Evropu. Ruska agresiju na Ukrajinu potpuno je promenila evropsko bezbednosno okruženje i u tom kontekstu i politika proširenja EU usmerena je ka geostrateškom ulaganju u mir, stabilnost i prosperitet na čitavom kontinentu", kaže Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

I u političkoj sferi smo na klackalici. Komisija ocenjuje da su izbori održani u mirnoj atmosferi, ali pod neravnopravnim uslovima. Pozdravlja povratak opozicije u Skupštinu, a onda konstatuje da ona mesecima nije donela nijedan zakon. Slično je i sa izvršnom vlasti.

"Svedoci smo da dugog perioda formiranja Vlade i sve to utiče ne samo na funkcionisanje demokratije, već i poverenje građana u izborni sistem i funkcionisanje institucija", dodaje Srđan Majstorović iz Centra za evropske studije.

Zamerki ima i po pitanju pravosuđa i osnovnih prava, kojima se bavi poglavlje 23. Komisija kaže načinjen je ograničeni napredak.

"Mislim da je za to posebno "zaslužan" deo koji se odnosi na medije, u kojem nema napretka u odnosu na prethodnu godinu", kaže Jovana Spremo, savetnica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) za pitanja procesa EU integracija.

Ono što je ključna poruka Beogradu jeste da ako je i dalje strateški cilj članstvo u EU, onda ovdašnje vlasti moraju da imaju proaktivni i objektivni način izveštavanja građana o Uniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()