Rio Tinto ne odustaje od Gornjih Nedeljica: Kuću od 20.000 kupili za 110.000 evra

Petković je istakao da će se nastaviti borba protiv Rio Tinta, zbog čega su i danas bili u Beogradu

13.09.2022. 14:19
  • Podeli:
Gornje Nedeljice_N1_printscreen_nova.jpg Foto: N1/Printscreen

Nebojša Petković iz Saveza ekoloških organizacije Srbije (SEOS) rekao je da kompanija Rio Tinto nije otišla iz tog mesta, te da "provocira meštane svakodnevno".

On je naglasio da je pre nekoliko dana ta firma kupila kuću u Nedeljicama za 110.000 evra, iako, prema rečima Petkovića, realna cena ne prelazi ni 20.000 evra.

"Pre nekoliko dana kupljeno je jedno domaćinstvo za 110.000 evra, iako to imanje pre dolaska Rio Tinto nije vredelo ni 20.000 evra. Tamo imate samo malu kuću, pomoćnu zgradu i nešto imanja. Pre 15 dana su kupili parcele na trasi saobraćajnice koja treba da se gradi. To je put koji njima treba, budući da on povezuje tu deonicu sa brzom saobraćajnicom Loznica-Šabac. Zbog toga se plaća velika cena“, kazao je Petković u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S.

On je dodao da su tržišne cene objekata veće i četiri puta, iako je realna vrednost daleko od te.

Petković je istakao da će se nastaviti borba protiv Rio Tinta, zbog čega su i danas bili u Beogradu gde su tražili da se trajno zabrani eksploatacija litijuma i bora u Srbiji.

SEOS traži od Ministarstva rudarstva i energetike obustavu rudarskih projekata u Srbiji zbog, kako su naveli u dopisu, štetnog uticaja na životnu sredinu, infrastrukturu i ekonomiju zemlje.

Osim tog zahteva povod današnjeg okupljanja ispred zgrade Ministarstva je "alarmantno delovanje rudarskih kompanija u Srbiji kao i rudarsko - geološka istraživanja uprkos uveravanju aktuelne vlasti da su sve aktivnosti stopirane u januaru ove godine".

Kako je naveo aktivista Udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović zahtevi ne ostavljaju mogućnost pregovaranja. 

"Tražimo povlačenje svih punomoćja koja su državna preduzeća i Vlada dale RioTintu i ostalim rudarskim kompanijama, povlačenje svih prava i dozvola na istraživanje koje je Ministarstvo rudarstva i energetike dalo na teritoriji Srbije dok se ne utvrdi kako su dozvole date i na osnovu čega, zatim poništavanje svih kupoprodajnih ugovora posle povlačenja Uredbe u januaru ove godine", naveo je Kokanović.

Takođe, aktivisti, dodao je, traže da se obelodane svi ugovori i obaveze koje je država preduzela, da se odbije zahtev Rio Tinta za određivanje eksplotacionog polja koji još stoji, kao i da se naredna Inicijativa stavi na dnevni red Skupštine i da se izmeni Zakon o rudarstvu.
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()