Sa svih strana stižu osude pokušaja upada pristalica "Srbije protiv nasilja" u Skupštinu Grada

Pozvani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i sve bezbednosne službe da preduzmu mere i radnje iz svoje nadležnosti

25.12.2023. 08:19
  • Podeli:
nasilni napad srbije protiv nasilja na skupštinu beograda - foto Tanjug Tara Radovanović (3)-65892ce704d23.webp Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije Igor Bečić, gradski odbori Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu i Kragujevcu, kao i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) najoštrije su osudili sinoćnji pokušaj nasilnog upada pristalica koalicije ''Srbija protiv nasilja'' u Skupštinu Grada Beograda.

''Kao predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti najoštrije osuđujem večerašnji pokušaj puča mogu jasno reći 'Majdana' i žestokog nasilja na stabilnost države. Još jednom se pokazalo da sve one informacije sa kojima su raspolagale naše bezbednosne službe o planovima za nasilno preuzimanje vlasti tačne'', poručio je Bečić. 

Pokazalo se, kako je dodao, da su čelnici liste ''Srbija protiv nasilja'' najveći nasilnici i vandali.

''Potpuno sam siguran da im nasilje neće proći! Demonstracijom sile i nasiljem su još jednom pokazali da ne poštuju demokratsku volju većine građana. Država Srbija neće dozvoliti manjini nezadovoljnom izbornim rezultatima da uzurpira život i ugrožava druge ljude. Siguran sam da će predsednik Vučić sačuvati mir, nezavisnost i stabilnost naše zemlje. Od ljudi u koaliciji protiv nasilja očekujem da se urazume, poštuju zakone Republike Srbije, da ne narušavaju javni red i mir i da se uzdrže od daljeg nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda'', naveo je Bečić u saopštenju.

On je pozvao pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i sve bezbednosne službe da preduzmu mere i radnje iz svoje nadležnosti i sačuvaju javni red i mir i bezbednost svih građana njihovu imovinu i imovinu Republike Srbije.

Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke najoštrije je u saopštenju osudio nasilje koje se sinoć dešavalo na ulicama Beograda, a sprovodili su ga, kako su naveli, isti oni koji se kunu u navodnu borbu protiv nasilja. 

''Đilas zajedno sa svojom svitom nasiljem pokušava da promeni izbornu volju građana, po svaku cenu i u toj bolesnoj želji spreman je da žrtvuje i tuđe živote, što je apsolutno nedopustivo. Rušenje i paljenje Skupštine grada, napadi na policajce, neće promeniti činjenicu da su ubedljivo poraženi i na ovim izborima i da ih građani ne žele'', poručili su iz beogradskog odbora SNS.

Član Predsedništva SNS i poverenik GO SNS Kragujevac Nikola Dašić oštro je osudio brutalno nasilje dela opozicionih lidera koji se predstavljaju kao navodni borci protiv nasilja. 

''Sada je postalo potpuno jasno i očigledno da je jedini i isključivi cilj nasilnika da izazovu haos i krvoproliće na ulicama Beograda. Kako drugačije objasniti nemile scene pokušaja nasilnog upada u zgradu Skupštine Grada Beograda? Zar srpski barjak da se koristi za napad na Srbiju i rušenje države?'', poručio je Dašić.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić je povodom pokušaja nasilnog zauzimanja zgrade skupštine Grada Beograda rekao je da ''nasilje kao izraz ogoljene političke nemoći ne može i neće poništiti demokratski izraženu volju građana''.

''Država i državni organi moraju da rade svoj posao. Srbija pre svega i Srbija iznad svega“, poručio je Krkobabić u saopštenju.

Orlić: Od lažnog imena "Srbija protiv nasilja" ostalo je golo nasilje

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da su najveći nasilnici i uništitelji iz bivšeg režima krenuli u uništavanje institucija, pokušavajući da Srbiju uvuku u sukob i nesreću.

"Najveći nasilnici i divljaci, uništitelji i kabadahije iz bivšeg režima pod komandom tajkuna i lopova, večeras su krenuli u svoj mračni pir - uništavanja institucija i pokušaja da celu Srbiju uvuku u sukob i nesreću", istakao je sinoć Orlić, navodi se u saopštenju Srpske napredne stranke.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Prema njegovim rečima, divljačko demoliranje Skupštine grada i pokušaji da zgradu zapale, uz otvorene pozive na linč i upotrebu eksploziva, "finalni su stadijum bezumlja razularene bande koja bi da se dočepa vlasti po cenu tuđih glava".

Orlić je istakao ''da je od imena 'Srbija protiv nasilja' ostalo samo nasilje'' i, kako je naveo, gaženje narodne volje i prava na život pristojnih građana.

"Od lažnog imena 'Srbija protiv nasilja' ostalo je golo nasilje i destrukcija, usmereno protiv Srbije i namereno da joj namakne omču oko vrata, brutalnim gaženjem narodne volje i prava na život i mir pristojnih i poštenih ljudi, koji jesu ubedljiva većina u ovoj zemlji", rekao je Orlić i poručio da Srbija to neće dopustiti.

"Srbija je odabrala život i napredak, stala snažno uz svog predsednika Aleksandra Vučića i odlučila da - neće da stane. A banda bezumnika i divljaka u prošlost i mrak može da odvuče samo - samu sebe. Sa Srbijom oni nemaju ništa zajedničko", zaključio je Orlić.

Dačić osudio pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je sinoćnji pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda.

"Socijalistička partija Srbije i ja lično, kao njen predsednik, najoštrije osuđujemo pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda", istakao je Dačić.

On je ocenio da je to još jedna potvrda onoga o čemu je govorio u predizbornoj kampanji, da je nasilje jedini program opozicije, jer, kako je naveo, znaju da ne mogu dobiti poverenje naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Pružamo punu podršku državnim organima da preduzmu sve odgovarajuće mere protiv nasilnika i siledžija, i predsedniku Aleksandru Vučiću u odbrani slobode, samostalnosti, nezavisnosti i suvereniteta Srbije", poručio je Dačić.

On je naglasio da je obaveza svih političkih stranaka da najoštrije osude ovaj bezumni i nasilnički čin. 

"Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše", zaključio je lider socijalista.

Nestorović: Pokušaj ponavljanja Majdana

Nosilac liste "Mi - glas iz naroda" Branimir Nestorović izjavio je da su sinoćnje demonstracije opozicije u Beogradu "pokušaj Majdana iz 2000. godine" i ocenio da će nasilje danas eskalirati. 

On je za Novosti sinoć rekao da je reč o istom scenariju kao za Majdan 2000. godine i da su nasilni pokušaji ulaska demonstranata u Skupštinu grada "generalna proba". 

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

"Šta može da se kaže ovo? Šta sam rekao juče - Majdan. Eto to pokušavaju. Videli ste da ove studentske organizacije imaju zastavu sa pesnicom, a šta je to - Soroševa antifa. Mislim da je ovo generalna proba večeras i da će sutra eskalirati", rekao je Nestorović. 

Istakao je da je ironično da se lista koja se zove "Srbija protiv nasilja" služi nasilnim metodama. 

"Videli ste i sami da razbijaju vrata na skupštini', kaže Nestorović i dodaje da ovo izgleda kao scenario iz 2000. godine. 

''Sutra ćemo se i mi sastati i razgovarati na ovu temu, ali što se ovog izolovanog slučaja tiče, mislim da će eskalirati, jer ako sada ne odustanu, onda gube njihov smisao i mogu da idu u političku penziju", rekao je Nestorović.

Đurđević Stamenkovski: Plan zapada je destabilizacija političkih prilika u Srbiji

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i nosilac liste "Nacionalno okupljanje" Milica Đurđević Stamenkovski rekla je, komentarišući sinoćnje demonstracije, ispred Skupštine grada Beograda da je plan zapada radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji.

"Večerašnji incidenti u Beogradu su nažalost realizacija onoga na šta je Srpska stranka Zavetnici upozoravala i tokom predizborne kampanje i pre toga. Plan Zapada je radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji. Upozorili smo javnost da će referendumska atmosfera na izborima rezultirati haosom u kojom će ponovo okrenuti Srbe na Srbe da bi se zemlja dovela u vazalni položaj a od aktuelnog rukovodstva iznudio pristanak za dezintegraciju države. Upozorenja ruskih zvaničnika da je posredi majdanski scenario su još jedna potvrda da neko želi da Srbiju svrsta među države NATO bloka koje su uvele sankcije Rusiji, ali posredi je i pokušaj da se oslabe pozicije naše zemlje kako bi se u potpunosti primenio fancusko-nemački plan, a Srbija trajno i de jure odrekla Kosova i Metohija", rekla je Đurđević Stamenkovski za Novosti.

Foto: M.K./ATAImages/Pixsell

Ona je pozvala građane na mir i odgovornost. 

"Kao stranka koja u svojim temeljima baštini državotvornu logiku insistiramo na tome da moramo napraviti jasnu razliku između opozicije vlasti i opozicije državi", rekla je Đurđević Stamenkovski. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()