Samit NATO: Rama sa američkim senatorima o situaciji na Kosovu

Rama je objavio da je delegacija američkih senatora zatražila sastanak sa njim zbog zabrinutosti za situaciju na severu Kosova i nekonstruktivnog pristupa dve strane

11.07.2023. 21:01
  • Podeli:
Rama Tanjug Ap-64ada7025594d.webp Foto: Tanjug/Ap/Paul Ellis

Premijer Albanije Edi Rama sastao se sa delegacijom američkih senatora sa kojima se razgovarao o deeskalaciji situacije na severu Kosova i o potrebi da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački sto u cilju postizanja sporazuma o normalizaciji.

Sastanak je održan u okviru NATO samita u Litvaniji, a Rama je na Fejsbuku objavio da je delegacija američkih senatora zatražila sastanak sa njim zbog zabrinutosti za situaciju na severu Kosova i nekonstruktivnog pristupa dve strane.

"Nekonstruktivan pristup strana doveo je do opasne eskalacije koja je morala biti zaustavljena, da bi se vratili za sto za dijalog sa finalizacijom Sporazuma o normalizaciji", poručio je Rama na Fejsbuku.

Na sastanku su učestvovali i šef diplomatije Olta Džačka, ministar odbrane Niko Peleši i šef Informativne službe Vljora Hiseni, prenosi Albanijan post.

Kako navode, Rama je potvrdio da se predsednik Sjedinjenih Država dotakao bezbednosnog problema Zapadnog Balkana tokom svog govora u Savetu NATO-a.

"Teši me činjenica da se predsednik Bajden u svom obraćanju Savetu dotakao te tačke jer bezbednosni problem Zapadnog Balkana danas možda nije u istoj meri kao veliki problem Ukrajine, ali nije tako mali. Dovoljno je veliki da se tretira kao važan", rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, to što se dešava je zaista uznemirujuće, posebno u poslednje vreme "gde je sever Kosova postao žarište, a opasnost za sukob postaje sve vidljivija".

Takođe, Rama je na Samitu ranije izjavio da je sasvim prirodno da Albanija više ulaže u odbranu, navodi Albanijan post.

Kako je rekao, to je direktan efekat onoga što se dešava u Ukrajini.

"Mislim da postoji potpuna namera da se nastavi i podrži Ukrajina bez kolebanja, a čini se da su svi posvećeni tome da više ulažu u odbranu, što je takođe direktan efekat onoga što se dešava u Ukrajini. Za nas je to veoma prirodno jer smo na teži način naučili vrednosti kao što su sloboda i demokratija u životu jedne zemlje. Bili smo uskraćeni za njih toliko godina i to na najbrutalniji način koji je ikada viđen u komunističkoj imperiji", naglasio je albanski premijer.

Rama je rekao i da će na ovom Samitu ponovo potvrditi čvrstu posvećenost Albanije NATO-u, bezbednost saveznika na istočnom krilu, pravednu borbu ukrajinskog naroda i samu potrebu za stabilnošću i fokusom na Zapadnom Balkanu.

On je dodao da je Albanija spremna da angažuje dodatne trupe za jačanje prisustva NATO-a i da je posvećena povećanju potrošnje za odbranu na dva odsto BDP-a.

Kako piše Albanijan post, očekuje se da će se ove godine povećati broj NATO saveznika koji troše najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na vojnu potrošnju.

Albanija se približava toj cifri, dostižući 1,76 odsto BDP-a posvećenog samo odbrani.

U najnovijem ažuriranju Alijanse navodi se da su albanske vlasti povećale potrošnju za odbranu na 259 miliona dolara sa 150 miliona dolara u 2014. godini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()