Savet EU dao zeleno svetlo za sporazum sa Srbijom o saradnji sa Fronteksom

Fronteks ima sporazume o saradnji u oblasti upravljanja granicama sa Moldavijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

30.05.2024. 12:04
  • Podeli:
frontex facebook-1668773991173.webp Foto: Facebook@frontex

Savet EU dao je danas zeleno svetlo za potpisivanje sporazuma Evropske unije sa Srbijom o operativnim aktivnostima koje vrši Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), što će omogućiti EU i Srbiji da organizuju zajedničke operacije u kojima učestvuju Fronteks i srpska granična straža.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, to znači i da timovi Fronteksa za upravljanje granicama mogu da budu raspoređeni u Srbiji i omogući će Fronteksu da pomogne Srbiji u upravljanju migracionim tokovima, sprečavanju ilegalne imigracije i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Novi sporazum zameniće sadašnji statusni sporazum između EU i Srbije, koji je zasnovan na staroj regulativi Fronteksa i dozvoljava samo zajedničke operacije na granici Srbije sa EU.

Na osnovu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu iz 2019. godine, Fronteks može da pomogne zemljama sa kojima potpisuje sporazume na celoj njihovoj teritoriji i može da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija ljudi.

Fronteks ima sporazume o saradnji u oblasti upravljanja granicama sa Moldavijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Nakon potpisivanja, sporazum će proći proces ratifikacije ili odobrenja, koji u slučaju EU obuhvata to da Evropski parlament da saglasnost i da Savet završi  konačno zaključivanje sporazuma.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()