Sednica Saveta bezbednosti: Države članice odbile da raspravljaju o NATO agresiji na SRJ

Tri glasa za, nula protiv, a 12 uzdržano

25.03.2024. 20:35
  • Podeli:
sednica saveta bezbednosti UN-6601d28fe94d3.webp Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Zasedanje Saveta Bezbednosti UN o NATO bombardovanju SR Jugoslavije započelo je večeras u 20 časova po srednjeevropskom vremenu. Nakon rasprave članica SB UN, dnevni red koji je sadržao raspravo o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine nije usvojen, jer nije dobio većinu glasova.

Predstavnik Francuske u Savetu Bezbednosti UN rekao je da Savet nema obavezu da uvaži tačku dnevnog reda ispostavljenu od strane samo jedne zemlje članice, te odbija zahtev Rusije da se na današnjoj sednici govori o Nato bombardovanju SR Jugoslavije.

Dodao je da Savet smatra da ovo pitanje ne predstacvlja pitanje međunarodne bezbednosti, te da Svet nije dužen da se njime bavi.

Rusija je navela da je pitanje Kosova pitanje međunarodne bezbednosti, ali predstavnik Francuske je istakao da je to kondradiktorno budući da Rusija nije htela da uključi Kosovo u ovu raspravu.

Francuski predstavnik je dodao da Rusija na ovaj način želi da opravda svoju agresiju na Ukrajinu.

Predstavnik Rusije, koja je i predložila ovu sednicu, zatim je naveo da se ne slažu sa onim što je predstavnik Francuske izneo. NATO agresiju je u svom izlaganju okarakterisao kao ilegalnu, te je rekao da se predsedavajući Japan složio sa ovim dnevnim redom.

On je zatražio da se glasa ko od članova SB UN je protiv ovakvog dnevnog reda.

Predstavnica Japana navela je da će agenda biti stavljena na glasanje, na šta je predsednik Rusiej replicirao da bi pitanje trebalo da glasi ko je protiv agende.

Predstavnik Francuske odbacio je navode ruskog kolege da je bio konsultovan o agendi sednice, rekavši da su bili samo konsultovanu o održavanju sednice.

Predsedavajuća je navela da smatra da je u redu da se stavi agenda na dnevni red.

Predstavnik Rusije naveo je da je napravljena politička kordinacija ovog sastanka, da su obavešteni srpski predstavnici i da su danas saznali da će Francuska da pokušati da ospori održavanje sednice s ovim dnevnim redom.

Nakon rasprave agenda je stavljena na glasanje – tri glasa za, nula protiv, a 12 uzdržano. Agenda time nije usvojena, jer nije dobila dovoljan broj glasova, navela je predsedavajuća.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()